Connect with us

Asul de trefla

Răutatea oamenilor e justificată

Avatar

Published

on

O vorbă bună, o privire caldă sau un zâmbet pot face uneori minuni şi realizează miracole. Bunătatea unui om înfrumuseţează viaţa. Bunătatea unei persoane e o stare morală pozitivă formată din dragoste, blândeţe, mângâiere, înţelegere şi ajutor puse toate laolaltă. Dar bunătatea nu este intotdeauna un lucru bun. Chiar dacă e frumos să ajuţi un om, să fii bun şi înţelegător chiar şi atunci când nu ne sunt apreciate sau sesizate eforturile, bunătatea este o calitate de care foarte mulţi oameni profită. Atunci când cineva profită de bunătatea ta această calitate devine un defect, iar în cele din urmă bunătatea se transformă brusc în răutate. O răutate absolut justificată.

O altă calitate care se transformă în răutate este sinceritatea. Sinceritatea ar trebui să fie o virtute a oamenilor inteligenţi dar de cele mai multe ori nu aduce nimic pozitiv în relaţia dintre oameni. A fi sincer înseamnă a spune adevărul chiar dacă acesta doare. În loc să fie o calitate, sinceritatea este tratată de ceilalţi ca fiind naivitate şi o cale de a profita de aceasta. În general sunt o persoană sinceră (chiar dacă nu cu absolut toate persoanele din jurul meu) dar am observat că nu e întotdeauna un lucru bun, pozitiv şi productiv să fii aşa. Cu cât sunt mai sincer cu anumite persoane cu atât acestea devin mai ipocrite şi duplicitare în relaţia cu mine. Am reuşit să răcesc multe relaţii cu anumiţi cunoscuţi din cauza sincerităţii. De multe ori sinceritatea o adus doar răutate.

Încrederea este rezultatul unor acţiuni şi activităţi în urma cărora se formeză convingerea că acestea sunt corecte şi conforme sistemului de valori al persoanei care le analizează. Încrederea se câştigă greu şi se pierde extrem de uşor. Câştigarea încrederii unei persoane are la bază sinceritatea, abilitatea de a exprima liber sentimentele faţă de cealaltă persoană. Încrederea poate duce şi ea la răutate dacă este manifestată faţă de persoana greşită. Încrederea în exces este considerată de mulţi ca fiind naivitate, la fel ca în cazul sincerităţii. O dată cu transformarea acesteia într-o unealtă de profitarea de pe urma unei persoane, aceasta răspunde inevitabil şi justificat cu răutate.

Oamenii au prostul obicei de a trăda bunătatea, sinceritatea dar mai ales încrederea oamenilor pentru interesul propriu. În ultima vreme am avut parte de mai multe experiențe negative, toate având la bază bunătatea, sinceritatea şi încrederea mea, acestea fiind trădate şi transformate de alţii în unelte de profit. E extrem de enervant să văd că încercând să fac un bine ajung să fiu tratat ca fiind naiv şi se profită de acest lucru. De multe ori chiar gratuit.

Victor N. Bogdan

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015