Connect with us

La zi

Acte de proprietate gratuite pentru romii din Obreja, judetul Gorj

Avatar

Published

on

Romii din cartierul Obreja au primit vestea ca Guvernul a alocat fonduri pentru a li se face gratuit acte de identitate celor care nu au, dar si pentru a se rezolva problema cu titlurile de proprietate pe casele si terenurile pe care s-au instalat acestia. Banii vor fi cheltuiti printr-o organizatie care lupta pentru drepturile romilor, proiectul fiind initiat de consilierul judetean.

Nelu Pavel, ca lider al etniei, le-a explicat beneficiarilor, spunandu-le ca niciunul dintre ei nu trebuie sa plateasca vreun leu de acum incolo pentru a-si rezolva problema actelor. „Nu trebuie sa dati niciun leu. Cine va cere asa ceva sa stiti ca e spaga si voi nu trebuie sa dati spaga ca sa aveti acte pentru ca banii vin de la Guvern. Primaria se va ocupa gratis de tot si se suporta cheltuielile de la buget, iar voi veti avea acte si nu o sa va mai certati pe pamanturi si case”, le-a spus Nelu Pavel beneficiarilor acestor fonduri.

O astfel de veste buna nu avea cum sa nu-i bucure pe tiganii din Obreja, acestia fiind si mai saraci decat cei din cartierul Meteor, cu care nu sunt in cele mai bune relatii si care nu vor beneficia de masura respectiva. Cei care au aflat ca vor fi ajutati cu fonduri de la buget pentru a-si face acte de identitate sau de proprietate s-au declarat bucurosi ca sunt ajutati in rezolvarea acestei probleme. „Cum sa nu fie bine? Pai faci un copil si nu ii poti scoate certificat de nastere ca n-ai nici tu buletin, iar daca el nu are certificat nu-l poti da nici la scoala. Cu casele iar e foarte bine daca se rezolva pentru ca moare unul de-al batran si raman copiii si se cearta apoi pe casa si pamant. Asa, daca are acte, poate sa le faca mai departe la copii imparteala si sa nu se mai certe, sa stie fiecare ce primeste si sa fie bine”, a declarat o batrana de etnie roma din cartier.

Ca ea gandesc si ceilalti locuitori din Obreja, obisnuiti sa traiasca din vanzarea hainelor de mana a doua sau din banii trimisi din strainatate de rude.
Beneficiarii masurii respective sunt si in topul datornicilor din oras, la Directia de Impozite si Taxe Locale acestia figurand cu o treime din cele 5 milioane de lei pe care le are municipalitatea de incasat de la contribuabili. Casele din Obreja sunt luate in evidentele Primariei pentru a fi impozitate chiar si daca sunt ridicate ilegal, legea obligand autoritatile la un astfel de demers.

Ca urmare, de acum incolo romii vor fi obligati sa isi plateasca taxele ca si pana acum, singura diferenta fiind aceea ca nu vor mai putea spune ca nu au acte. Etnicii romi care au venit la intalnirea cu Nelu Pavel au spus ca vor plati impozitele daca sunt ajutati cu o astfel de masura, dar, in acelasi timp, cei mai multi dintre ei se plangeau de saracie si de lipsa banilor, dand de inteles ca le va fi greu sa isi achite obligatiile fata de bugetul local atata timp cat vanzarile de haine vechi merg prost

„La Targu Jiu targul Coleus, asa cum il stie toata lumea, e ca si terminat, iar prin judet daca merg ai nostri sa vanda haine primesc amenzi pentru ca se duc cu carutele, deci tot rau este. Acum speram ca macar cu acest proiect sa le fim de ajutor si daca se va dovedi ca el da roade il vom putea extinde si la nivelul altor localitati din judet”, mai spune Nelu Pavel.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015