Connect with us

Social

AFEER: Furnizorii de energie nu sunt principalii vinovaţi pentru creşterea de preţuri

La nivelul pieţei din România există, în acest moment, un număr redus de oferte de vânzare a energiei angro pe termen lung, iar în acest context furnizorii de energie şi-au asumat toate riscurile, mulţi dintre ei fiind într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, susţin reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-un comunicat.

Published

on

La nivelul pieţei din România există, în acest moment, un număr redus de oferte de vânzare a energiei angro pe termen lung, iar în acest context furnizorii de energie şi-au asumat toate riscurile, mulţi dintre ei fiind într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, susţin reprezentanţii Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-un comunicat.

Aceştia afirmă că România traversează o perioadă dificilă, cu turbulenţe, impredictibilitate şi multe schimbări, care creează o stare de disconfort în rândul operatorilor şi consumatorilor. De asemenea, s-a intrat într-o spirală de creştere generală de preţuri în toate sectoarele economiei, cu impact direct la consumatori.

„Situaţia actuală pe piaţă energiei este mai complicată: preţurile combustibililor – cărbune, gaze naturale, petrol – s-au majorat pe toate pieţele, europene şi internaţionale. În plus, datorită angajamentului clar al UE pentru decarbonare, preţul certificatelor de emisie a atins valori care nu erau de aşteptat, în jur de 50 euro/tonă (comparat cu un preţ de 21 euro/tonă în iunie 2020), iar, pentru viitor, se estimează tot o tendinţă de creştere. În aceste zile, vedem că se înregistrează maxime istorice la preţul energiei tranzacţionate pe piaţa spot (s-a ajuns la 1000 lei/MWh!) şi recorduri la consumul de energie, pe fondul caniculei şi deconectării unui reactor de la Cernavodă. În contextul dat, este absolut necesar să se prezinte corect situaţia în spaţiul public, nu în mod nejustificat furnizorii fiind principalii vinovaţi pentru creşterile de preţuri. Adevărul este că, în contextul exploziei preţurilor de tranzacţionare pe piata angro de energie, furnizorii vin, cu responsabilitate, aşa cum este şi firesc, în sprijinul clienţilor cu soluţii pentru a menţine un echilibru în facturi şi în relaţia cu aceştia”, declară Ion Lungu, directorul executiv al AFEER.

La rândul său, Cristian Culea, membru în Comitetul Director AFEER, spune că preţurile de furnizare sunt puternic influenţate de preţul energiei tranzacţionate pe pieţele la termen administrate de OPCOM, cu livrare în anul următor, care a crescut cu peste 50%. De asemenea, pe Piaţa pentru Ziua Următoare, preţurile energiei tranzacţionate sunt cu 150% mai mari faţă de aceeaşi perioadă în 2020.

De exemplu, pe Piaţa pentru Ziua Următoare, pentru luna aprilie se remarcă o creştere a preţului de furnizare a energiei cu 150% în 2021 comparativ cu 2020, la 309 lei/MWh de la 123 lei/MWh; în luna mai, un salt de 140% (la 289,31 lei/MWh comparativ cu 120,4 lei/MWh în mai 2020); în iunie, preţul energiei a crescut cu 160%, la 382 lei/MWh faţă de 146,7 lei/MWh, iar în luna iulie s-a consemnat o creştere cu 150% a preţului energiei (447,29 lei/MWh, comparativ cu 179,41 lei/MWh).

„În ceea ce priveşte preţurile din piaţa de echilibrare care determină costul dezechilibrelor portofoliilor de consumatori, schimbările legislative de la începutul anului (introducerea decontării la interval de 15 minute, preţ unic de dezechilibru) au condus la impredictibilitate şi creşteri de costuri (s-a ajuns la un vârf de 2500 lei/MWh!) pentru furnizori. Pe de altă parte, la nivelul pieţei din România există, în acest moment, un număr redus de oferte de vânzare a energiei angro pe termen lung, preponderente fiind ofertele pe termen scurt (lună, săptămână) ceea ce induce o impredictibilitate în formarea preţului oferit consumatorului final. Aceste perturbaţii în piaţă au ca principală cauză o ofertă sub nivelul cererii, determinată de lipsa capacităţilor de producere, în ultimii ani investiţiile in capacităţi noi fiind aproape inexistente”, susţine AFEER.

În această situaţie, pentru a putea asigura alimentarea cu energie a consumatorilor, furnizorii au fost nevoiţi să cumpere energie electrică din import, la preţuri mai mici decât cele din piaţa locală, explică reprezentanţii Asociaţiei.

„Este simplu să arunci vina pe furnizori pentru creşterea de preţuri, dar nu este corect faţă de aceşti operatori şi faţă de clienţii acestora. Afectaţi de criza sanitară şi economică, furnizorii de energie şi-au asumat toate riscurile, mulţi dintre ei fiind într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar, situaţie generată atât de creşterea preţurilor din piaţă cât şi de obligativitatea de a livra energie consumatorilor care nu şi-au achitat facturile pe perioada stării de alertă, fapt care afectează întregul portofoliu de clienţi”, atrag atenţia furnizorii de energie.

În altă ordine de idei, AFERR apreciază demersul Ministerului Energiei de a propune spre aprobare Guvernului un proiect de Ordonanţă de Urgenţă care are drept scop abrogarea prevederilor art. 72, alin (1) din Ordonanţei de Urgenţă nr. 70/2020, în vederea revenirii la prevederile legislative care permit – în condiţii contractuale reglementate – deconectarea clienţilor finali rău-platnici. Actul normativ a fost în consultare publică şi urmează să fie aprobat de Guvern.

Asociaţia Furnizorilor de Energie din România, înfiinţată în anul 2006, cuprinde, în prezent, 36 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică, care asigură furnizarea energiei electrice atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 90% din consumul final de electricitate.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015