Connect with us

Eveniment

Amnesty International: Romii din Romania, tradati de autoritatile locale

Published

on

Organizatia Amnesty International a publicat un raport in care critica vehement autoritatile din Romania.
Autoritatile romanesti isi arata indiferenta totala fata de cetateni. Studiul ”Alungati la periferie: cinci cazuri de evacuari fortate ale romilor din Romania” prezinta experientele oamenilor scosi afara din casele lor, din cartierele in care locuiau si din comunitatile in care stateau la periferiile oraselor.
”Ceea ce vedem in Romania secolului XXI este expulzarea deliberata din societate a oamenilor vulnerabili care traiesc sub, sau pe linia saraciei si sufera din cauza conditiilor de locuit inadecvate.
In mod special, nu este asigurat dreptul la locuinte corespunzatoare pentru cetatenii tarii si nu sunt interzise evacuarile fortate” a declarat Barbara Cernusakova, expertul Amnesty International pe Romania.
In acest raport este amintit si primarul baimarean, Catalin Chereches care a castigat alegerile locale din 2012 cu promisiunea ca va demola asezarile romilor din oras. Aici cei care au fost relocati provin in mare parte din Craica, iar rezidentii care au fost relocati de aici ca si cei care inca se opun traiesc cu teama ca si-ar putea parasi casele de la o zi la alta.
De asemenea in 2001 primarul din Piatra Neamt si-a anuntat intentiile de a crea un ghetou al romilor intr-o fosta ferma de pui. Dupa 12 ani autoritatile locale au reusit sa duca la bun sfarsit planul si i-au scos pe romii saraci din Piatra Neamt, la marginea orasului.
”Asemenea actiuni ale autoritatilor locale sunt ilegitime si de neacceptat zguduind vietile oamenilor. Guvernul trebuie sa actioneze urgent si sa puna capat acestor mutari”, a mai declarat Barbara Cernusakova.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015