Connect with us

La zi

Aproape o treime dintre angajaţii români sunt în şomaj tehnic sau primesc salariu mai mic

Partida Romilor

Published

on

Aproape o treime dintre angajaţii români au fost trimişi în şomaj tehnic sau primesc un salariu mai mic, în timp ce unul din zece angajaţi şi-a pierdut locul de muncă, din cauza crizei declanşate de pandemia de coronavirus, arată rezultatele unui sondaj întocmit de o platformă de recrutare online.

Conform BesJobs, aproximativ 15% dintre salariaţi au fost trimişi în şomaj tehnic, în timp ce 16% au, în prezent, salariul diminuat.

Pe de altă parte, doar pentru 32% dintre angajaţi situaţia profesională a rămas neschimbată, iar în contextul actual, cu riscuri mari pentru economie cauzate de epidemia de COVID-19, peste 90% dintre salariaţi apreciază că e greu sau chiar foarte greu să găseşti un nou loc de muncă.

Sondajul citat relevă, totodată, că o treime dintre angajaţi sunt îngrijoraţi în ceea ce priveşte perspectivele lor profesionale şi, indiferent de situaţia actuală, se tem că ar putea să-şi piardă locul de muncă în perioada următoare.

În acelaşi timp, aproape 35% dintre cei chestionaţi se aşteaptă să-şi găsească greu un nou loc de muncă dacă vor ajunge în această situaţie.

De asemenea, peste un sfert (28%) dintre angajaţi sunt îngrijoraţi de perspectiva unui salariu mai mic, în timp ce aproape 17% se tem că ar putea fi nevoiţi să se reprofileze în perioada următoare. În cazul a circa 15% dintre respondenţi există convingerea că situaţia lor profesională va rămâne în continuare neschimbată, în acest an.

Potrivit sursei citate, dintre persoanele care şi-au păstrat locul de muncă, chiar dacă nu în aceleaşi condiţii ca înainte de criză, mai mult de un sfert lucrează, la ora actuală, de acasă şi, în aceeaşi pondere, spun că lucrează cel puţin la fel sau chiar mai mult decât înainte.

Totodată, 14% dintre angajaţii intervievaţi au menţionat că activitatea companiei s-a restrâns vizibil şi lucrează mult mai puţin în această perioadă.

Cercetarea evidenţiază că pierderea locului de muncă implică presiuni financiare importante asupra bugetului de familie, în contextul în care mai bine de 36% dintre angajaţi au recunoscut că nu au deloc economii, iar 42% spun că au bani cât să le ajungă pentru cheltuielile de trai cel mult trei luni.

„Doar 8% dintre respondenţi au afirmat că, dacă îşi vor pierde locul de muncă din cauza acestei epidemii, au bani în cont cât să trăiască liniştiţi cel mult un an”, arată rezultatele sondajului citat.

Sondajul  a fost efectuat în perioada 1 – 8 aprilie 2020 pe un eşantion de 922 de utilizatori de internet din România.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015