Connect with us

Eveniment

„Arte pentru Carte” – Expoziţie caritabilă cu lucrări realizate de copii din medii defavorizate

Partida Romilor

Published

on

Prima expoziţie caritabilă de artă a copiilor artişti din medii defavorizate – ”Arte pentru Carte” – va fi vernisată sâmbătă, în Curtea Şcoalei din Bucureşti, informează un comunicat al World Vision România.

Cei nouă tineri artişti care semnează lucrările de pictură, desen şi fotografie, precum şi cei care vor susţine momentele artistice de muzică şi teatru sunt adolescenţi din mediul rural, bursieri din programele World Vision România.

Majoritatea artiştilor provin din comunităţi sărace, au unul ori ambii părinţi şomeri, sunt din familii monoparentale, familii cu mulţi copii, din familii destrămate ori cu părinţi emigraţi. În toate cazurile, elementul comun este situaţia materială precară a familiei, care nu poate asigura costurile de şcolarizare pentru aceşti copii, şi anume transport, hrană sau rechizite, se arată în comunicat.

„Fiecare tablou, desen sau fotografie spune cel puţin două poveşti. Povestea fiecărei lucrări expuse se leagă, în toate cazurile, de povestea celui care a creat-o. Vorbim de copii talentaţi, de copii care pictează, desenează, interpretează la pian sau vioară sau care joacă în reprezentaţii de teatru, dar nu sunt copii de la oraş. Aceşti copii reuşesc să îşi urmărească pasiunile în ciuda lipsurilor de acasă şi în ciuda unui decalaj foarte mare între elevii de la sat faţă de cei de la oraş. Pentru ei, ca şi pentru noi, organizatorii, această expoziţie nu înseamnă doar o ocazie de a strânge fonduri pentru a-i ajuta pe copiii săraci să meargă la şcoală. Ceea ce ne dorim, înainte de toate, este să atragem atenţia asupra acestui imens potenţial uman, de copii cu incredibile resurse creative. Nu putem decât să ne întrebăm câţi copii talentaţi s-au pierdut pe drum, pur şi simplu din cauză că s-au născut la ţară, în familii fără posibilităţi. Ne întrebăm unde am fi astăzi dacă toţi aceşti copii ar fi avut şansa de a-şi continua şcoala şi de a-şi pune în valoare talentele. Câţi artişti, actori sau muzicieni de top ar fi avut România dacă şcoala ar fi fost într-adevăr tratată ca o reală prioritate naţională?”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision România.

Participanţii au fost selectaţi în urma consultărilor cu reprezentanţii World Vision România care lucrează în teren, în mijlocul acestor comunităţi.

Majoritatea lucrărilor expuse pot fi achiziţionate, iar fondurile astfel strânse vor fi direcţionate către susţinerea participării şcolare a copiilor din comunităţile defavorizate unde activează Fundaţia World Vision, dar şi direct către artiştii care le-au semnat, se menţionează în comunicat.

Expoziţia „Arte pentru Carte” va putea fi vizitată în perioada 17 – 25 octombrie.

Finalul evenimentului va fi marcat de un moment artistic inedit, care îmbină muzica şi teatrul. Pe 24 octombrie, începând cu ora 18,30, vizitatorii vor participa la un concert de pian şi vioară susţinut de doi tineri talentaţi, Flavius Dumă şi Georgiana Baran. Concertul va fi acompaniat de un spectacol teatral susţinut de două tinere aspirante la actorie, Andreea Seichei şi Daria Bucşi.

Intrarea este liberă, dar în cadrul evenimentului sunt încurajate donaţiile, în sprijinul elevilor cu abilităţi artistice de la şcolile de la sate şi pentru asigurarea accesului la o educaţie de calitate pentru toţi copiii din mediul rural, se mai arată în comunicat.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015