Connect with us

La zi

Asociaţia Elevilor solicită retragerea proiectului de hotărâre de guvern privind cuantumul minim al burselor

Published

on

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) solicită ministrului Educaţiei, Monica Anisie, retragerea proiectului de hotărâre de guvern privind stabilirea unui cuantum minim de 150 de lei pentru bursele elevilor, având în vedere lipsa alocării finanţării aferente acestor burse de la bugetul de stat.

Totodată, elevii solicită ca la prima rectificare bugetară să fie alocaţi banii necesari pentru finanţarea complementară a şcolilor.

„Astăzi, pe site-ul Ministerului Educaţiei şi Cercetării a fost publicat un proiect de hotărâre de guvern care stabileşte drept cuantum minim pentru toate bursele 150 lei. În absenţa unei finanţări corespunzătoare, impunerea acestei obligaţii poate duce la zeci de primării care vor înceta acordarea burselor, pe motiv că nu au resursele necesare, astfel elevii putând rămâne fără burse”, a menţionat AEC într-un comunicat de presă remis joi.

Conform sursei citate, este în totală contradicţie cu principiul echităţii ca toate bursele să aibă acelaşi cuantum minim, acesta „fiind şi unul atât de mic”.

„Bursele pentru elevi trebuie acordate în funcţie de nevoile pe care aceştia le au, iar în acest sens, bursele de ajutor social şi studiu ar trebui să aibă un cuantum mai ridicat, deoarece de ele beneficiază elevii aflaţi în risc de abandon şcolar”, a subliniat AEC.

Conform Legii educaţiei, a precizat AEC, elevii beneficiază de burse de merit, performanţă, studiu şi ajutor social, cuantumul acestor burse, precum şi numărul lor fiind stabilite de către consiliile locale. Finanţarea burselor pentru elevi provine din două surse distincte: bugetul local şi sume defalcate din taxa pe valoare adăugată din bugetul de stat, pentru finanţarea complementară.

„Din anul 2011 şi până la acest moment, în Legea bugetului de stat nu au venit sume defalcate pentru finanţarea şcolilor, deşi Legea educaţiei prevedea această obligaţie. Din această cauză, la nivelul întregii ţări, consiliile locale au fost nevoite să acopere finanţarea aceasta strict din bugetele locale, fapt ce a dus la diferenţe foarte mari între cuantumurile acordate de către unele primării. Aceste diferenţe ajungeau chiar la sute de lei. În luna ianuarie a anului trecut, Legea educaţiei a fost modificată în sensul introducerii ideii de cuantum minim al burselor la nivel naţional, care urma a fi stabilit prin hotărâre de guvern. În anul trecut, această hotărâre de guvern a prevăzut drept cuantum minim cel alocat în anul bugetar anterior, deoarece statul nu ar fi putut obliga primăriile să dea o anumită sumă de bani pentru burse atâta vreme cât nu le acordau şi finanţarea necesară”, a informat Asociaţia Elevilor din Constanţa.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990Copyright © 2015