Connect with us

Educatie

Asociaţiile Elevilor solicită acordarea burselor elevilor pe baza unui procent din salariul minim pe economie

Asociaţiile Elevilor solicită acordarea burselor elevilor pe baza unui procent din salariul minim pe economie

Published

on

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBC), Asociaţia Elevilor din Maramureş (AEM) şi Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită acordarea burselor elevilor pe baza unui procent din salariul minim pe economie.

Guvernul României a publicat propunerea de hotărâre de Guvern pentru stabilirea cuantumului minim al burselor şcolare în anul şcolar 2021-2022. Toate bursele elevilor rămân stabilite la 100 de lei, chiar dacă acestea sunt acordate în diferite circumstanţe şi îndeplinesc diferite roluri.

Bursa socială, bursa de merit, bursa de performanţă şi bursa de studiu sunt acordate în circumstanţe diferite, dorind să corespundă unor nevoi diferite. Este necesară o cuantificare diferită a burselor pentru ca fiecare să poată avea impactul dorit. Considerăm fundamentală stabilirea acestora în funcţie de salariul minim pe economie, cu cuantumuri diferite în funcţie de tipul de bursă.

În acest sens, considerăm necesară adoptarea următoarelor cuantumuri minime:
– burse de merit: 5%
– burse de studiu: 15%
– burse de performanţă: 20%
– burse sociale: 20%

Bursele bazate pe un procent din salariul minim pe economie vor fi adecvate situaţiei economice curente a ţării şi vor reuşi să îşi îndeplinească scopurile mult mai eficient decât cele acordate în prezent. Mai mult, este necesară diferenţierea cuantumurilor minime în funcţie de tipul de bursă. Considerăm faptul că bursa socială, care se adresează elevilor ce fac parte din grupuri aflate la risc de abandon şcolar, nu poate avea acelaşi cuantum cu bursa de merit, de care beneficiază toţi elevii ce au media generală peste 8.5, având în vedere faptul că acestea corespund unor nevoi diferite.

Solicităm ferm ca proiectul să nu fie adoptat în forma actuală şi să fie asigurate cuantumuri diferenţiate în funcţie de tipul de bursă raportate la salariul minim pe economie!

„Considerăm necesară asigurarea diferenţiată a cuantumurilor minime ale burselor, având în vedere faptul că fiecare tip de bursă corespunde unor nevoi diferite, având criterii diferite de acordare. Cuantumurile minime de 100 de lei la fiecare tip de bursă sunt făcute din pix, fără o analiză reală a nevoilor elevilor. Raportarea la salariul minim pe economie este fundamentală pentru ca acestea să corespundă nevoilor economice reale ale elevilor!”- Ariana Dudună, preşedinte AEC.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015