Connect with us

Eveniment

Bistriţa-Năsăud: Festivalul tradiţiilor ţigăneşti, la Muzeu, de Sfânta Maria

Published

on

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud găzduieşte, joi, de Sfânta Maria, o nouă ediţie a Festivalului tradiţiilor ţigăneşti, organizat de Partida Romilor Pro Europa – filiala judeţeană, în colaborare cu Consiliul Judeţean.

Potrivit datelor comunicate miercuri de către liderul Partidei Romilor Bistriţa-Năsăud, Emil Neia Lăcătuş, în cadrul unei întâlniri la care a participat şi preşedintele executiv de la nivel naţional, Cătălin Manea, festivalul va include un târg al meşteşugarilor, un spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale, dar şi prepararea la ceaun a celui mai cunoscut produs culinar ţigănesc – tocana de oaie.

În plus, Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud a pregătit vernisarea unei expoziţii dedicate acestei comunităţi, conţinând fotografii de arhivă, obiecte de colecţie specifice meşteşugurilor şi preocupărilor rome, costume tradiţionale şi instrumente muzicale vechi.

Seara de 15 august se va încheia cu tradiţionalul bal al romilor, organizat la un restaurant din municipiul Bistriţa.

În preambulul acestei sărbători, în sala de şedinţă din Palatul Administrativ, a fost organizată, miercuri, o masă rotundă în cadrul căreia s-a discutat despre colaborarea dintre comunitatea romă şi autorităţile locale şi despre oportunităţile de dezvoltare a zonelor locuite preponderent de romi, la care au participat reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean, primăriilor şi poliţiei.

Preşedintele executiv al Partidei Romilor Pro Europa, Cătălin Manea, a ţinut să remarce deschiderea reală spre dialog a autorităţilor bistriţene şi demararea, prin Consiliul Judeţean, a unor proiecte cu fonduri europene menite să ajute la îmbunătăţirea situaţiei socio-economice a comunităţilor de romi din comunele Teaca şi Lechinţa. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015