Connect with us

Programe

Bune practici in invatamantul in limbile minoritatilor nationale din Romania

Avatar

Published

on

In data de 24 aprilie a avut loc, la sediul Asociatiei Partida Romilor „Pro Europa”, reuniunea Comisiei pentru invatamant si tineret a Consiliului Minoritatilor Nationale cu tema „Bune practici in invatamantul in limbile minoritatilor nationale din Romania”.

La intalnire au participat: doamna Christiane Gertrud Cosmatu, subsecretar de stat in cadrul Departamentului pentru Relatii Interetnice, domnul Gheorghe Sarau, inspector in cadrul Directiei Generale Invatamant in Limbile Minoritatilor din Ministerul Educatiei Nationale, domnul Dan Ion Nasta, cercetator stiintific la Institutul de Stiinte ale Educatiei, reprezentanti ai organizatiilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.

Locul pentru desfasurarea reuniunii nu a fost ales intamplator, luna aprilie fiind cea in care este marcata, in fiecare an, Ziua Internationala a Romilor. Din acelasi motiv, dezbaterile au debutat cu o prezentare detaliata a situatiei invatamantului in limba romani, prezentare sustinuta de domnul Gheorghe Sarau. Au fost abordate si subiecte de interes pentru toate celelalte minoritati nationale din Romania care beneficiaza de invatamant in limba materna, dar si pentru cele care intentioneaza sa organizeze un astfel de invatamant. Problemele ridicate in acest cadru au fost cele referitoare la asigurarea manualelor scolare pentru elevii care studiaza in limba materna, formarea si asigurarea unui numar suficient de cadre didactice, identificarea si accesarea unor surse de finantare pentru acest domeniu s.a.

A devenit o traditie ca la intalnirile Comisiei sa participe, in calitate de invitati, specialisti din domeniul educatiei, reprezentanti ai unor institutii care desfasoara activitati stiintifice in domeniul studierii limbilor materne. La aceasta reuniune a fost invitat domnul Dan Ion Nasta, cercetator stiintific la Institutul de Stiinte ale Educatiei, care a vorbit celor prezenti despre educatia lingvistica in Europa, despre posibilitatile de colaborare cu institutii europene care abordeaza educatia plurilingva, inclusiva si interculturala, cum este si Centrul European de Limbi Straine de la Graz, Austria. Cu acest prilej, invitatul si-a manifestat disponibilitatea de colaborare cu organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015