Connect with us

Social

Campanie de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor firme de curierat

Published

on

Analiştii în securitate informatică semnalează apariţia unei noi campanii de e-mail-uri frauduloase care pretind a fi trimise din partea unor firme de curierat cunoscute, cu scopul de a-i convinge pe oameni să acceseze link-uri sau să descarce fişiere periculoase care îi pot lăsa fără bani.

În mesajele frauduloase, atacatorii cibernetici profită de reputaţia unor branduri cunoscute pe piaţa locală de curierat şi servicii poştale, precum FAN Courier, DPD, DHL, Poşta Română şi Balcan Express Curier, dar şi de cererea crescută a oamenilor pentru livrări în perioada pandemiei.

„Unele mesaje le sugerează ţintelor să plătească o taxă suplimentară de livrare şi să acceseze link-uri care duc către o pagină frauduloasă unde îşi vor introduce datele de card. Practic, victimele păcălite oferă de bunăvoie informaţii sensibile atacatorilor, iar apoi ei pot face transferuri din conturile bancare până la ga olirea acestora. O altă metodă este cea a trimiterii unor informaţii despre o livrare în curs sau a unor notificări despre imposibilitatea efectuării unei livrări pentru că destinatarul nu a putut fi contactat sau pentru că adresa de livrare şi datele de contact nu ar fi corecte. Aceste informări vin sub forma unor fişiere ataşate în diverse e-mail-uri, iar cei care le accesează se infectează cu ameninţări informatice care permit răufăcătorilor să urmărească tot traficul de date de pe dispozitiv, inclusiv să sustragă parole şi să aibă apoi acces neîngrădit la toate conturile online ale victimei”, explică specialiştii.

Potrivit acestora, pentru a părea cât mai credibile, e-mail-urile se folosesc în mod fraudulos de logo-urile şi culorile companiilor în cauză şi sunt scrise concis şi lizibil. Mesajele sunt scurte şi corecte, fără erorile gramaticale specifice altădată acestor tipuri de înşelătorii.

„Grupările de criminalitate informatică se adaptează rapid schimbărilor obiceiurilor de consum ale oamenilor impuse de pandemie şi îşi adaptează strategia de la o lună la alta înspre industriile care devin tot mai populare. După ce au exploatat luni bune subiecte legate de servicii financiar-bancare, pe fondul creşterii interesului pentru online banking, vedem acum că tot mai multe mesaje înşelătoare pretind că vin din partea firmelor de curierat, o industrie mai populară ca niciodată”, a declarat Bogdan Botezatu, director de cercetare în ameninţări informatice.

Specialiştii  recomandă, pentru a nu cădea în capcana întinsă de hackeri, să fie folosită direct pagina de internet a companiei de curierat pentru a urmări livrările şi să fie evitată direcţionarea către aceasta dinspre un e-mail sau mesaj cu origine incertă, să se valideze telefonic direct cu compania eventuale taxe suplimentare de livrare care se solicită prin e-mail, să se verifice cu atenţie expeditorul e-mail-ului şi adresa acestuia înainte de a accesa link-uri sau de a descărca documente ataşate, să se evite accesarea fişierelor executabile sau link-urilor venite odată cu e-mail-uri suspecte de la expeditori de la care este aşteptat vreun mesaj, să se folosească o soluţie de securitate performantă, capabilă să depisteze ameninţări informatice şi să blocheze instalarea acestora pe dispozitive şi să se utilizeze calculatorul de serviciu doar în scop profesional şi să nu se acceseze pe acesta aplicaţii sau programe în interes personal.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015