Connect with us

Sanatate

Campanie de prevenire a accidentului vascular cerebral

Published

on

Campania de informare şi educare privind prevenirea AVC „Eu ştiu cauzele Accidentului Vascular Cerebral. Aleg să previn!”, a fost lansată, marţi, de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti.

Acţiunea, care se derulează în perioada 28 octombrie – 11 noiembrie, a fost lansată cu ocazia Zilei Mondială a AVC şi are drept scop informarea publicului cu privire la cauzele, semnele şi modurile de a preveni un accident vascular cerebral.

„Campania este anul acesta puţin mai bogată, este pe o perioadă de aproape două săptămâni. Vom avea în fiecare zi mesaje către public, către specialişti”, a declarat preşedintele ANPP, Vasile Barbu.

El a precizat că în România sunt anual aproximativ 60.000 de cazuri de AVC, 20% dintre acestea apărând pe fond de fibrilaţie atrială.

Barbu a mai spus că accidentul vascular cerebral are cauze multiple, printre ele numărându-se hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, dislipidemiile, obezitatea, vârsta, sindromul de apnee în somn.

Potrivit acestuia, costurile de tratament sunt mari, peste 145 de milioane de euro pe an, din care s-ar putea economisi printr-un tratament preventiv cel puţin 60%.

La costurile de tratament, susţine Vasile Barbu, se adaugă cele legate de pensionări anticipate, pierderea veniturilor şi beneficiilor datorate activităţii la locul de locul de muncă, plăţile pentru diferite grade de handicap, costurile de recuperare şi/sau îngrijire,

Prezentă la conferinţă, Alis Grasu, manager al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti, a arătat că este important pentru un pacient şi aparţinătorii acestuia să identifice la timp semnele şi simptomele unui AVC, „fereastra terapeutică” în care un pacient trebuie să se încadreze fiind de patru ore şi jumătate.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Cristian-Vasile Grasu, a declarat că în România, în 37 de spitale s-a făcut cel puţin o tromboliză până la începutul lunii septembrie, precizând că în 2019 „1.590 de pacienţi au fost trombolizaţi, ceea ce reprezintă aproape o triplare faţă de perioada similară a anului 2018”.

El a afirmat că România se situează în Europa pe penultimul loc în ceea ce priveşte tratamentul prin tromboliză.

Acesta a precizat că Ministerul Sănătăţii a transmis către Guvern solicitarea de suplimentare a bugetului pe acţiunea prioritară Accident Vascular Cerebral cu sumele necesare pentru atingerea obiectivului de triplare a numărului de AVC-uri ischemice trombolizate şi de creştere a numărului de trombectomii şi trombaspiraţii.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015