Connect with us

Social News

Ce este mediatorul şi ce conflicte pot fi soluţionate de către acesta

Published

on

Atunci când disputa dintre părţi este de o intensitate mare, între persoane cu interese mari, când disputa are o conotaţie socială/juridică deosebită (un conflict ce ia şi forma unui dosar penal sau a unui dosar civil, etc), când disputa este greu de gestionat din cauza complexităţii sale (multe drepuri ori bunuri ce fac obiectul conflictului, multe persoane implicate în conflict), intervenţia unui mediator nu numai că este oportună, ci este şi necesară.

În toate aceste cazuri, gestionarea conflictului nu mai poate fi făcută de părţile din conflict, iar mediatorul este chemat să modereze toate discuţiile şi să preia controlul situaţiei conflictuale.

Din momentul in care persoanele dintr-o disputa realizeaza ca ele însele nu mai pot gestiona conflictul si ca interventia unui tert este absolut necesara alegand sa isi solutioneze conflictul prin mediere, mediatorul preia conflictul spre solutionare.

Rolul mediatorului din momentul în care partile decid sa medieze situatia conflictuala si isi aleg persoana care sa le faciliteze discutiile este unul foarte important.

Mediatorul nu este un asistent pasiv al discutiilor si nici un tert pus la masa discutiilor doar ca sa dirijeze mecanic un proces de negociere. Rolul mediatorului trebuie sa fie pe cat se poate de activ si mediatorul trebuie sa fie foarte implicat in discutii petru a sti sa canalizeze discutiile si sa faciliteze discutarea zonelor de interes.

Rolul mediatorului este unul cat se poate de activ, desi in aparenta acest lucru uneori nu prea se observa. A fi activ inseamna in mediere a urmari in detaliu orice discutie si orice idee pusa in discutii de catre fiecare din partile din mediere, a asculta activ orice spune o parte, pentru ca din aceste discutii ale fiecareia ies la iveala problemele si punctul de vedere al fiecareia.

În subsolul acestor probleme si în spatele acestor puncte de vedere, mediatorul trebuie sa contureze nevoile si interesele fiecaruia din mediere.

Rolul mediatorului este de a fi impartial, sau mai bine zis la fel de partial cu fiecare din partile din disputa. A fi impartial inseamna a fi obiectiv cu fiecare din partile din conflict. Mediatorul trebuie sa fie neutru fata de interesele fiecarei parti din disputa.

Rolul mediatorului este de a fi pe linia de mijloc a disputei, analizand cu persoanele din conflict tocmai aceasta zona unde se poate gasi numitorul comun la situatie. Mediatorul trebuie sa fie activ in identificarea punctelor de interes comune, pentru a largi sau restrage sfera de negociere a solutiilor la conflict, in functie de caz.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015