Connect with us

Eveniment

Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher: Expoziţie de pictură, „Naţionali – Internaţionali”, semnată de Eugen Raportoru

Published

on

Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher anunţă susţinerea unei noi expoziţii de pictură, „Naţionali – Internaţionali”, semnată de Eugen Raportoru. Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 13 august, la Slobozia. Evenimentul va începe la ora 17.00 şi va fi găzduit de Galeriile de Artă „Arcadia”. Expoziţia este una cu caracter itinerant, prima oprire a acesteia fiind la Ialomiţa, în Slobozia, între 13 august şi 1 septembrie 2019.

Naţionali – Internaţionali este titlul şi tema expoziţiei, o sintagmă care acceptă mai multe citiri. Indiferent dacă vorbim despre globalizare, despre graniţe, despre naţionalităţi şi etnii, despre contraste, despre căutarea indentităţii sau despre pierderea acesteia, expoziţia promite vizitatorilor în primul rând lucrări de o mare valoare artistică.

Eugen Raportoru ar putea fi prezentat la rândul lui cu aceeaşi sintagmă, naţional-internaţional. Pictor român de etnie romă, este un artist deja afirmat şi confirmat de aprecierea publicului şi a specialiştilor din ţară. Un sigur exemplu este Premiul pentru Pictură al Uniunii Artiştilor Plastici din 2011, care a ajuns la Eugen Raportoru. Însă Raportoru este totodată un artist care se manifestă cu aceaşi lejeritate artistică şi cu acelaşi succes şi dincolo de graniţele României. Lucrările lui au fost expuse la Vatican şi la Royal Academy of Arts din Londra, iar anul acesta creaţiile artistului au putut fi văzute la Londra şi Paris. „Obişnuiesc să spun că arta nu are graniţe. Nu are etnie. Şi nici naţionalitate. Altfel zis, valoarea unei opere de artă este dată în primul de ceea ce reuşeşte ea să transmită privitorului, un ceva care trece dincolo de graniţe. Sunt rom şi universul rom se regăseşte în mine şi în lucrările mele. Dar tuşa mea şi percepţia publicului sunt universale.” – spune Eugen Raportoru.

Naţionali – Internaţionali cuprinde lucrări care înfăţişează peisaje urbane internaţionale sau peisaje interioare, portrete de romi în maniera specifică Eugen Raportoru.

Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher a organizat şi a susţinut de-a lungul timpului mai multe expoziţii de artă contemporană. Obiectivele Centrului sunt cercetarea istoriei şi a culturii rome, susţinerea şi promovarea artiştilor romi sau a creaţiei cu tematică romă şi păstrarea şi dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale rome.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990Copyright © 2015