Connect with us

Cultura

Centrul Naţional de Cultură al Romilor – Săptămâna Cărţilor

Published

on

Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, prin editura proprie, publică în fiecare an mai multe cărţi ale unor autori romi sau având ca punct de plecare istoria şi cultura rome.

Perioada 18-24 noiembrie 2019 este pentru Centrul Naţional de Cultură a Romilor Săptămâna Cărţii din acest an. Pe 23 noiembrie, CNCR-RK în parteneriat cu Roma Education Fund lansează trei cărţi (două dicţionare şi o antologie) la Rin Grand Hotel, sala Strasbourg, între orele 10.00 şi 13.00. Cărţile fac parte din programul „Producţie Editorială Romă” şi sunt rezultatul unor cercetări şi pregătiri de durată.

Dicţionarul trilingv rrom-român-englez are un rol foarte important atât în lingvistică, prin conservarea şi documentarea ştiinţifică a limbii romani, cât şi în practică, pentru vorbitorii nativi de romani şi pentru cei care îşi doresc să înveţe această limbă. Noutatea adusă de dicţionar este lista extinsă de cuvinte de plecare în romani traduse în română şi în engleză, limba romani consolidându-şi în felul acesta statutul de limbă oficială şi normată lingvistic. Autorii dicţionarului sunt Gheorghe Sarău şi Elena-Alexandra Vidraşcu. Profesorul Gheorghe Sarău este iniţiatorul primului curs universitar de limba romani din România şi autorul sau coordonatorul mai multor lucrări de specialitate dedicate limbii romani.

Dicţionarul dialectal al limbii romani, avându-i ca autori pe Jupiter Borcoi, Sorin-Cristian Moisescu, Daniel Petrilă şi Elena-Alexandra Vidraşcu aşază în paralel cele mai vorbite dialecte ale limbii romani din spaţiul românesc. Dicţionarul este o noutate în domeniul lingvisticii limbii romani, dând posibilitatea vorbitorilor nativi, specialiştilor în limba romani, cadrelor didactice, elevilor şi studenţilor să observe elementele comune şi diferenţele dintre cuvinte de la un dialect la altul.

Antologia de texte literare Amare Barvalimata (Bogăţiile noastre) aduce la un loc scriitori romi, neromi şi teme rome, cu scopul de a îmbogăţi şi explora literatura romă şi limba romani literară. Structura antologiei oglindeşte secţiunile Concursului Internaţional de Creaţie Literară Bronislawa Wajs (proză, poezie, traduceri literare în limba romani), răsplătind prin publicarea într-o antologie textele câştigătoare la acestă competiţie.

În perioada 20-24 noiembrie 2019, Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher participă şi la Târgul Internaţional Gaudeamus – Carte de învăţătură. Standul CNCR-RK va înfăţişa publicului literatura şi cultura rome cu ajutorul a peste 20 de produse culturale, cărţi de poezie, de proză, de istorie, audiobook-uri sau CD-uri cu muzică.

Pentru info suplimentare:
E-mail: secretariat@cncr.gov.ro
Telefon: 021.313.52.10

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015