Connect with us

Sanatate

Cluj: 30.000 de femei din zone izolate vor fi testate pentru cancerul de col uterin

Published

on

Aproximativ 30.000 de femei din zone izolate ale României vor fi testate pentru depistarea cancerului de col uterin, printr-un proiect european în valoare de două milioane de euro.

„Am lansat un nou proiect finanţat din fonduri europene în colaborare cu Registrul de Cancer din Norvegia prin care urmărim testarea a 30.000 de femei din zone izolate ale României, din Munţii Apuseni, regiuni de graniţă, etnii. Predominant mergem pe populaţie de etnie romă, dar vom aborda şi comunităţi de ucraineni, ruşi lipoveni, slovaci şi populaţie maghiară, toate cu obiceiuri diferite, care stratifică riscul lor de a face leziuni, precursori ale cancerului de col uterin pe care noi încercăm să le depistăm cu ajutorul unităţilor mobile. Acest proiect aduce nou şi evaluările colposcopice în teritoriu şi chiar tratamente”, a declarat, luni, la lansarea proiectului, medical oncolog Florian Nicula, coordonatorul proiectului.

Femeile testate au vârste între 25 şi 64 de ani, din 100 de localităţi.

„Vom testa 30.000 de femei din 100 de localităţi rurale, sunt cuprinse 20 de comune cu satele aferente, în care vom instrui mediatori sanitari ce vor informa populaţia în propria limbă şi cu ajutorul unor fluturaşi traduşi în limbile respective, după care vor întocmi liste cu femeile care acceptă să fie testate, după care ne deplasăm cu unităţile mobile şi facem teste rapide HPV care ne vor permite să punem diagnosticul în teren în două ore, fără să mai venim cu testele de laborator la Cluj-Napoca, după care putem institui în acelaşi timp evaluările colposcopice şi tratament la cazurile pozitive”, a mai spus Florian Nicula.

În cadrul proiectului vor fi vaccinate împotriva HPV şi 1.000 de fetiţe din comunităţile respective. Proiectul va fi implementat pe parcursul a doi ani.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015