Connect with us

Educatie

Cluj: Locuri pentru tinerii romi la Universitatea „Babeş-Bolyai”

Published

on

Universitatea „Babeş-Bolyai” are pregătite 4.976 de locuri bugetate la nivel de licenţă, dintre care 4.875 pentru cei din România şi din Comunitatea Europeană, iar 101 locuri sunt destinate românilor de pretutindeni. De asemenea, UBB are rezervate 25 de locuri pentru romi şi 170 pentru elevii de la licee din mediul rural.

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai”, Daniel David, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia de învăţământ superior pe care o conduce doreşte să formeze nu doar buni specialişti, ci şi buni cetăţeni.

„Fiindcă suntem într-un mesaj, ca să spun aşa, de admitere, aş puncta ideea că noi, la UBB, dorim să formăm buni specialişti, dar şi buni cetăţeni, şi oarecum o facem altfel decât multe alte universităţi din ţară. Anume, dincolo de faptul că valorizăm toate cele trei misiuni fundamentale – educaţie, cercetare-dezvoltare-inovare şi de legătură cu societatea – o facem şi diferit, într-un fel. Anume, noi punem în centrul activităţii academice ideea de a genera cunoaştere prin cercetare şi în acest proces facem educaţia şi legătura cu societatea. Fiindcă, altfel, am fi doar o universitate care preluăm cunoaşterea generată de alţii şi pe care o putem preda studenţilor noştri, poate foarte bine, dar nu este cunoaştere originală, nu-i formăm pe studenţi ca pe buni specialişti şi ca cetăţeni pentru societate”, a spus Daniel David.

El a adăugat că UBB doreşte să fie o universitate incluzivă şi să îmbunătăţească astfel raportul ţării în ceea ce priveşte populaţia cu studii superioare.

„Noi ne asumăm explicit la nivel de licenţă să fim o universitate globală, la nivel naţional, astfel încât suntem incluzivi, nu suntem foarte selectivi, deoarece noi credem că tinerii trebuie să studieze la nivel de licenţă. Stăm foarte prost în comparaţie cu celelalte ţări dacă raportăm numărul de absolvenţi de studii superioare la totalul populaţiei, iar UBB şi-a luat această misiune, să îmbunătăţească acest raport printr-o incluziune foarte mare la nivel de licenţă”, a mai spus Daniel David.

Pentru mai multe detalii privind admiterea şi locurile disponibile tinerilor romi, în funcţie profilul facultăţilor din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai”, accesaţi admitere.ubbcluj.ro.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015