Connect with us

Educatie

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvernului aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele şcolare

Published

on

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Guvenului să aprobe hotărârea privind cuantumurile minime pentru bursele şcolare.

„În această perioadă complicată, elevii din România au nevoie de măsuri de sprijin, pentru a putea să îşi continue parcursul educaţional. Aproape 36% dintre elevii României se află în risc de sărăcie şi excluziune educaţională. Pentru aceştia, educaţia online şi educaţia pe timp de pandemie reprezintă un vis frumos. Solicităm Guvernului României respectarea prevederilor Legii 38/2019 şi adoptarea unei hotărâri de guvern privind aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele şcolare, pentru a diminua discrepanţele din sistemul educaţional”, a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Rareş Voicu, potrivit unui comunicat.

Consiliul Naţional al Elevilor solicită următoarele cuantumuri minime: 9,45% din salariul minim pe economie pentru bursa de ajutor social; 10,15% din salariul minim pe economie pentru bursa de studiu; 11% din salariul minim pe economie pentru bursa de merit; 15% din salariul minim pe economie pentru bursa de performanţă.

Potrivit Consiliului Naţional al Elevilor, Guvernul României are datoria de a emite, anual, conform Legii educaţiei naţionale 1/2011, o hotărâre prin care să stabilească un cuantum minim pentru fiecare categorie de burse în parte (studiu, performanţă, merit, ajutor social).

Analiza privind acordarea burselor la nivel naţional, realizată de către Consiliul Naţional al Elevilor în luna aprilie a acestui an, arată că 66,27% dintre primăriile din România nu acordă burse deloc sau le acordă într-un cuantum foarte mic.

Anul acesta, disparităţile au crescut major în sistemul educaţional, rata abandonului şcolar ajungând la un procent de peste 15%, contrar ţintelor asumate de către România în cadrul Strategiei 2020, de 11,3%.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015