Connect with us

Eveniment

Constanţa: Spectacol de teatru în 50 de licee din judeţ, prin proiectul „Dobrogea Interetnică”

Published

on

Elevii din 50 de licee din judeţul Constanţa pot urmări gratuit un spectacol multidisciplinar despre convieţuirea armonioasă în spaţiul multicultural al Dobrogei, desfăşurat în fiecare unitate de învăţământ, printr-un proiect în valoare totală de peste 327.000 de lei, derulat în perioada 23 septembrie – 25 octombrie.

Conform organizatorilor, în cadrul proiectului „Dobrogea Interetnică”, spectacolul este conceput şi adaptat pentru reprezentarea în spaţii neconvenţionale (săli de spectacol, săli de festivităţi, săli de sport, laboratoare, alte spaţii propice desfăşurării activităţilor artistice) din 24 de licee din municipiul Constanţa şi 26 de licee din alte localităţi ale judeţului.

„Proiectul oferă o alternativă culturală în procesul didactic şi prezintă liceenilor din judeţul Constanţa informaţii cu privire la elementele de memorie colectivă şi la valorile ce definesc comunitatea dobrogeană din punctul de vedere al convieţuirii interetnice într-un spaţiu multicultural. ‘Dobrogea Interetnică’ propune realizarea unui periplu artistic printre obiceiurile comunităţilor etnice care vieţuiesc în ţinutul dintre Dunăre şi Marea Neagră, în scopul informării elevilor de liceu cu privire la valorile istorice şi culturale ale spaţiului multicultural al Dobrogei”, a declarat coordonatorul proiectului cultural, Georgiana Rusu.

Spectacolul de teatru muzical ce va fi prezentat elevilor, prin 50 de reprezentaţii, se va desfăşura pe durata unei ore de curs (50 minute) şi va promova diversitatea şi toleranţa, urmând să prezinte în mod artistic repere esenţiale ale diversităţii etnice din Dobrogea.

„Spectacolul va fi pigmentat cu fragmente muzicale, replici şi/sau dialoguri purtate inclusiv în limbile celor mai importante etnii care convieţuiesc alături de români pe teritoriul Dobrogei: turci, tătari, romi, ruşi-lipoveni, aromâni, greci, bulgari, armeni, evrei etc. Scenariul va fi bazat pe documentarea realizată de reputatul istoric şi publicist constănţean dr. Cristian Cealera, autorul scrierilor istorice grupate sub titulatura ‘Poveştile Mării Negre’ (Black Sea Tales)”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis de organizatori.

„Dobrogea Interetnică” este un proiect organizat de Asociaţia Culturală Georgiana Rusu, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, cu sprijinul Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa. Valoarea totală a proiectului este de 327.100 de lei, din care finanţarea CJ este de 294.000 de lei, contribuţia proprie a beneficiarului fiind de 33.100 de lei. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990Copyright © 2015