Connect with us

Social

Covasna: 50 de locuinţe sociale pentru romi vor fi construite la Sfântu Gheorghe din fonduri europene

O nouă grădiniţă şi 50 de locuinţe sociale vor fi construite, din fonduri europene, în cartierul Orko din Sfântu Gheorghe

Published

on

O nouă grădiniţă şi 50 de locuinţe sociale vor fi construite, din fonduri europene, în cartierul Orko din Sfântu Gheorghe, contractele de finanţare fiind semnate joi de conducerea Primăriei şi cea a Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Autorităţile locale au precizat că proiectele, în valoare totală de peste 20 de milioane de lei, fac parte dintr-un program amplu şi complex de dezvoltare a trei zone marginalizate din Sfântu Gheorghe şi de incluziune socială a locatarilor acestora.

Viceprimarul Toth Birtan Csaba a declarat că aceste case vor fi construite în sistem duplex iar viitoarea grădiniţă va avea o capacitate de 120 de locuri.

„Este vorba despre un proiect prin care se construiesc 50 de case duble, lipite, cu o suprafaţă construită de 61,5 metri pătraţi pentru fiecare dintre aceste case gemene, stând pe un teren de 200 de metri pătraţi. Aceste locuinţe vor fi tratate ca locuinţe sociale, deci beneficiarii vor avea acces la acestea pe baza regulamentului de locuinţe sociale. (…) Deci, nu se vor putea acorda în mod direct, vor trebui să urmeze regulamentul. (…) Legat de grădiniţă, actualmente în zonă este o grădiniţă care funcţionează sub egida Şcolii Neri Szent Fulop, dar în condiţii improprii. Deci nu ne miră faptul că sunt foarte puţini copii care frecventează această grădiniţă. Se prevede construirea şi dotarea unei grădiniţe moderne, cu o capacitate de 120 de locuri, îmbunătăţirea serviciilor educaţionale prin dotarea şi echiparea sălilor, amenajarea unei săli de mese şi încăperi complementare. Se mai prevede construirea unei curţi generoase şi, bineînţeles, a unui teren de joacă şi de sport pentru copiii care o să frecventeze grădiniţa”, a precizat viceprimarul.

Valoarea totală a proiectului pentru construirea de case este de peste 17,7 milioane de lei, din care 13,8 fonduri nerambursabile, iar termenul de finalizare este de 26 de luni, până pe 30 noiembrie 2023.

Construirea grădiniţei va fi finanţată din fonduri europene cu circa 2,4 milioane de lei, din peste 3,5 milioane de lei la cât ce cifrează valoarea totală, iar termenul de finalizare a proiectului este 31 octombrie 2023.

Toth Birtan Csaba a menţionat că un studiu efectuat în anul 2017, premergător strategiei de dezvoltare locală, releva faptul că membrii comunităţi de romi din cartierul Orko locuiesc în condiţii improprii.

„Studiul arată o situaţie deplorabilă a condiţiilor de locuit din zona Orko. De exemplu, din 526 de locuinţe câte au fost numărate la vremea respectivă în zona Orko şi zona adiacentă, 353 de locuinţe, adică 66,2% erau la momentul respectiv, în 2017, locuinţe supraaglomerate. 76,1% din aceste gospodării sunt construite fără a avea actele necesare aprobate, 50% sunt construite pe teren public, 20,7% se află pe un teren privat care nu este clarificat. (…) De asemenea, 60,1% din gospodării sunt compuse dintr-o singură încăpere. Deci, dorim să asigurăm condiţii normale de locuit acestor persoane”, a afirmat el.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990Copyright © 2015