Connect with us

Social

Din 21 septembrie, UAT-urile vor putea depune proiecte prin PNI „Anghel Saligny”

Normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” vor fi în consultare timp de cinci zile, iar unităţile admistrativ-teritoriale (UAT) vor putea depune proiecte din 21 septembrie

Secretarul general-adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, a declarat  că normele de aplicare a ordonanţei de urgenţă privind aprobarea Programului Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” vor fi în consultare timp de cinci zile, iar unităţile admistrativ-teritoriale (UAT) vor putea depune proiecte din 21 septembrie.

„Programul Naţional de Investiţii ‘Anghel Saligny’, care este un program de dezvoltare a infrastructurii, este OUG 95 publicat în 6 septembrie în Monitorul Oficial, este un program activ şi cel mai probabil din 21 septembrie se vor putea depune şi proiecte. Vom avea şi normele de aplicare în consultare pe site-ul Ministerului Dezvoltării, începând cel mai probabil de astăzi, pentru cinci zile. Primăriile vor avea 45 de zile la dispoziţie în care vor depune proiectele. PNI funcţionează ca orice program de investiţii, aşa cum a funcţionat şi PNDL”, a spus Abrudean, într-o conferinţă de presă la Prefectura din Craiova, unde a avut o întâlnire cu primarii din Dolj pe tema PNI „Anghel Saligny”.

Abrudean a precizat că a început un turneu în ţară, în urmă cu trei săptămâni, pentru a discuta cu toţi primarii despre PNI ”Anghel Saligny”, despre care spune că ”este un program care nu are coloratură politică” şi ”nu are nicio legătură cu alte subiecte care au fost dezbătute în spaţiul public”.

„Primarii au fost informaţi cu ceea ce urmează să se întâmple în continuare. Este un program mult aşteptat, de dezvoltare a infrastructurii pe tot teritoriul României, este un program care nu are coloratură politică, nu are nicio legătură cu alte subiecte care au fost dezbătute în spaţiul public, este menit să asigure o dezvoltare unitară şi echilibrată a infrastructurii în România. În continuare infrastructura este prioritatea zero a României şi a acestui Guvern, motiv pentru care s-a decis alocarea unui buget de 50 miliarde de lei pentru următorii şapte ani, 2021-2028, pentru drumuri, apă, canalizare şi gaze, cele patru elemente de bază ale infrastructurii. Programul se adresează atât comunităţilor rurale unde infrastructura are cel mai mult de suferit, dar sunt eligibile şi oraşele şi municipiile şi judeţele, inclusiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară”, a mai spus Mircea Abrudean.

El a menţionat şi că programul răspunde nevoilor din România din acest moment, are inclusiv o componentă digitală în ceea ce priveşte depunerea proiectelor care se va realiza într-o aplicaţie a Ministerului Dezvoltării, unde beneficiarii vor putea să-şi încarce proiectele, pentru reducerea birocraţiei.

Oficialul guvernamental a discutat cu primarii şi despre OUG 15 privind ajustarea preţurilor la contractele publice, după creşterea preţurilor la materialele de construcţii şi legislaţia achiziţiilor publice.

„Este un act normativ extrem de aşteptat şi Guvernul l-a adoptat. A fost primul act normativ de acest gen din UE care rezolvă problema creşterii excesive a preţurilor la materiale de construcţii. Apoi mai discutăm despre modificări ale legislaţiei privind achiziţiile publice, avem o OUG publicată deja în MO care încearcă să rezolve puţin problema contestaţiilor, pentru că, din păcate, constatăm că aveam de-a face cu un fenomen destul de periculos din acest punct de vedere şi am încercat să gestionăm acest subiect modificând legislaţia achiziţiilor publice din trei puncte de vedere: 1. am redus termenele, 2. am crescut taxele pentru cei care contestă şi 3. am introdus obligativitatea semnării contractului de achiziţie cu ofertantul declarat câştigător după decizia CNSC. Exista şi înainte această posibilitate, dar în acest caz este obligativitate, tocmai pentru a eficientiza procesul de achiziţii publice”, a afirmat Abrudean.

Mircea Abrudean a discutat cu aleşii locali şi despre o posibilă modificare a legii energiei care să le permită UAT-urilor să realizeze extinderi de reţele de curent sau gaze naturale, urmând ca în termen de maxim 5 ani de zile concesionarul acelei reţele să le deconteze lucrarea efectuată.

„În acest moment, pe legislaţie, UAT-urile nu pot realiza extinderi. Pot doar să solicite concesionarului sau operatorului din acea zonă care realizează sau nu investiţia, în funcţie de cum consideră că este justificată economic şi primarii rămân cu probleme nerezolvate pentru comunitatea lor. Şi atunci dorim să le dăm posibilitatea UAT-urilor să realizeze din bugete locale sau alte surse, inclusiv împrumuturi din Trezorerie, pentru că au această posibilitate, această investiţie urmând a se deconta ulterior de la concesionar”, a mai afirmat secretarul general-adjunct al Guvernului.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință