Connect with us

La zi

Discriminarea rromilor afecteaza intreaga Uniune Europeana

Avatar

Published

on

Dezideriu Gergely, presedintele Centrului European pentru Drepturile Rromilor, sustine ca discriminarea rromilor incalca prevederile drepturilor omului si afecteaza intreaga Uniune Europeana.

Dezideriu Gergely a oferit un interviu postuluiRadio Mundo Real, in care a vorbit despre situatia rromilor in Franta si nu numai.

Gergely a tinut sa sublinieze ca, in ciuda schimbarii guvernului francez, rromii continua sa fie expulzati, desi presedintele Francois Hollande promitea in campania electorala ca va pune capat unor astfel de practici.

Gergely este de parere ca, la ora actuala, Franta incalca drepturile omului promovate in cadrul Uniunii Europene.

In 2011, Comitetul European pentru Dreptate Sociala a decretat ca Franta afiseaza toleranta zero fata de aceste comunitati nomade incalcand astfel Carta Europeana Sociala.

Presedintele Centrului European pentru Drepturile Rromilor a explicat ca politicienii hartuiesc aceasta comunitate si vor sa ii trimita pe rromi inapoi in tara de cetatenie bazandu-si decizia doar pe etnie.

„Modul in care rromii sunt expulzati in Romania este o violare a dreptului la demnitate si a dreptului de a nu fi discriminat”, a declarat acesta.

Gergely sustine ca rromii sunt cetateni europeni si, in consecinta, ar trebui sa se bucure de aceleasi drepturi precum ceilalti cetateni, respectand astfel valorile Uniunii Europene.

Gergely a condamnat actele de discriminare potrivit carora rromii ar trebui sa ramana in tara de cetatenie. El a tinut sa sublinieze ca, in timp ce in tari ca Italia exista reguli anti-imigratie, in tari precum Spania, rromii sunt integrati si asimilati de catre societate.

„Avem nevoie de solutii sustenabile pe termen lung”, a declarat Gergely.

Drept concluzie, Gergely a tinut sa precizeze ca tratamentul discriminatoriu aplicat rromilor va duce, intr-un final, catre o crestere a traficului de persoane sau a ratei prostitutiei in randul membrilor comunitatii.

„Si rromii din Uniunea Europeana aspira catre o viata mai buna, o slujba mai buna. Toti vor sa isi trimita copiii la scoala si sa aiba asigurare de sanatate”, a concluzionat Gergely.

Centrul European pentru Drepturile Rromilor este o organzatie internationala al carei scop este sa combata rasismul si violarea drepturilor omului. Aceasta organizatie monitorizeaza constant situatia comunitatilor rome, in timp ce dezvolta programe menite sa educe cetatenii UE in ceea ce priveste drepturile omului.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015