Connect with us

Politic

Discursul domnului deputat Nicolae Paun, din cadrul emisiunii „Si eu m-am nascut in Romania”, cu privire la comemorarea victimelor Holocaustului

Published

on

In calitate de presedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte si problemele minoritatilor nationale, cat si de presedinte al Partidei Romilor Pro-Europa, am datoria morala sa reamintesc ca ranile si suferintele psihice cauzate atat evreilor cat si noua, romilor, de atrocitatile celui de-al Doilea Razboi Mondial, care au primit numele ebraic de Holocaust, nu s-au vindecat inca!

Uniti prin suferinta parintilor si bunicilor nostri, comemoram impreuna Holocaustul evreilor si romilor din Romania ce s-a declansat cu deportarile in Transnistria, ale evreilor in 9 octombrie 1941 si mai apoi dupa 1 iunie 1942, ale romilor.
As fi dorit din toata inima ca acele zeci de mii de suflete nevinovate ale romilor sa nu fi pierit in chinuri groaznice in lagarele naziste, pentru ca astazi sa nu fi avut aceasta comemorare dureroasa.

De aceea trebuie sa mentinem vii amintirile acestea tragice!
Uniunea Europeana se confrunta de ani buni cu o criza economica prelungita careia nu-i gaseste o solutie viabila, ceea ce face ca pe fondul saraciei, Europa „civilizata” sa asiste neputincioasa la resuscitarea conceptiilor si miscarilor extremist-rasiste.
Aceste tendinte reprezinta un real pericol atat la adresa democratiei in statele UE, dar mai ales la adresa noastra, a minoritatilor etnice – si in special a noastra, a romilor, noi neavand un stat al romilor care sa ne protejeze.

In acest context, lipsa unei legi cadru pentru minoritati, in pofida a numeroase proiecte in acest sens, reprezinta mai mult decat un vid legislativ, fiind un obstacol major in relatiile dintre majoritari si minoritari.

Oare in conditiile declansarii unui conflict mondial cine va fi tapul ispasitor al efectelor nefaste ale crize, ale atator decizii politice eronate, atat la nivel european cat si la nivel national.

Tocmai avand in vedere recentele evolutii socio-politice ingrijoratoare din Europa, trebuie sa acordam atentia cuvenita acestui eveniment de azi si sa ne angajam in fata celor pe care-i reprezentam ca ei nu vor mai traversa un nou infern al persecutiilor etnice si crimelor impotriva umanitatii.
Pentru acest scop nobil trebuie sa veghem atent si sa sanctionam prin pozitia noastra intransigenta, orice incalcari ale drepturilor fundamentale ale omului si minoritatilor nationale precum si orice derapaje rasiste ale statelor in care traim.

Data de 9 octombrie este ziua in care Romania comemoreaza victimele Holocaustului. Aceasta data a fost aleasa intrucat la 9 octombrie 1941 a inceput deportarea evreilor din Bucovina in Transnistria. Termenul Holocaust desemneaza uciderea a aproximativ sase milioane de evrei si a altor zeci de mii de suflete ale romilor care au murit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ca parte din solutia finala a problemei evreiesti.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015