Connect with us

La zi

Evaluarea rezultatelor campaniei educaţionale „SOS COPIII ROMI”

Partida Romilor

Published

on

La două zile după finalizarea ședinței publice de repartizare a elevilor romi, la inițiativa Asociației Partida Romilor “Pro-Europa”, reprezentanții organizației și cei ai Inspectoratului Școlar al Municipiului București s-au reunit pentru a evalua derularea Campaniei Educaționale “SOS COPIII ROMI” la nivelul Capitalei. La întâlnirea găzduită de Centrul Cultural Maghiar “Petofi Sandor” au participat directori ai unităților de învățământ, profesori și inspectori, membrii din conducerea I.S.M.B., reprezentanții Asociației Partida Romilor dar și voluntarii din cadrul Organizației de Tineret ai organizației reprezentative a romilor.

Anul acesta, în Capitală peste 700 de candidați romi au fost admiși pe locurile special alocate în colegiile, liceele teoretice și unitățile de învățământ profesional de stat.

Analizând rezultatele procesului de admitere proaspăt încheiat participanții au identificat și au propus o serie de măsuri care să îmbunătățească demersurile  privind accesarea locurilor special alocate elevilor romi în liceele și școlile profesionale. Astfel, una dintre propuneri urmărește schimbarea radicală a procedurilor interne de acordare a recomandărilor de apartenență la etnia romă. Prim-vicepreședintele APRPE, Cătălin Manea a subliniat că se intenționează ca modificările să fie aplicate încă din această toamnă, urmând a fi modificată metodologia de eliberarea a recomandărilor, care vor fi acordate doar la Sediul Central al Asociației Partida Romilor, sub verificarea unei comisii speciale. Cătălin Manea a subliniat că pentru a crește eficiența și transparența procedurilor de acordare a recomandărilor se impune tipărirea certificatelor care confirmă apartenența la etnia romă de către Imprimeria Națională, cu elemente de siguranță specifice, iar Asociația va face toate demersurile legale pentru ca începând din acest an declarația de apartenență la etnia romă, dată în scris de părinți, pe propria răspunedere, să fie făcută încă din luna octombrie și să fie atestată notarial.

Un alt subiect care a atras atenția participanților a vizat opțiunile făcute de candidați, care de multe ori nu corespund capacităților lor, dar și interesul scăzut al elevilor și părinților pentru învățământul profesional. În acest sens Gabriel Zorzini, director al Colegiului UCECOM “Spiru Haret” a amintit de beneficiile acestei forme de învățământ care nu restrânge accesul tinerilor către studiile superioare, dar și de rezultatele școlare și profesionale prin care elevii de etnie romă care urmează cursurile profesionale se remarcă în fața agenților economici, de bursele oferite și de oportunitățile de angajare de care elevii pot beneficia. În acest context participanții au convenit că segmentul de învățământ profesional trebuie mai intens mediatizat. Reprezentanții Partidei Romilor au făcut chiar o solicitare oficială privind organizarea, într-o formulă care să nu afecteze orarul elevilor, de vizite cu grupuri de elevi de gimnaziu ai claselor a VII-a și a VIII-a la liceele și școlile profesionale, demers care să lărgească paleta de opțiuni din care tinerii  pot alege un parcurs educațional adecvat.

În cadrul discuțiilor au fost sesizate și alte probleme care pot fi rezolvate prin eforturi comune. Astfel, directorii unităților de învățământ au menționat necesitatea implicării reprezentanților romilor în relația cu familiile copiilor. Au fost amintite experiențe legate de comportamentul neadecvat al părinților, cazurile frecvente de bullying în școli sau modul în care diverse probleme limitează accesul copiilor romi la educație. În acest sens au fost propuse soluții privind medierea situațiilor speciale cu ajutorul reprezentanților Partidei Romilor, măsuri de sprijin pentru copiii din mediile defavorizate și chiar implicarea psihologului școlar.

Parteneri de peste 13 ani în derularea unei Campanii având ca principale obiective  reducerea abandonului școlar și deschiderea de oportunități educaționale și profesionale, reprezentanții I.S.M.B. împreună cu membrii organizației reprezentative a romilor au concluzionat că rezultatele înregistrate la Admiterea 2019-2020, deși superioare celor din anii anteriori, trebuie îmbunătățite prin măsuri concrete, aplicate în viitoarele etape ale Campaniei Naționale Educaționale “SOS COPIII ROMI”.

Continue Reading
1 Comment

1 Comment

  1. Avatar

    Lingurar Remus Mircea

    19 iulie 2019 at 20:56

    Nr abandonului scolar este in crestere, mai ales in mediul rural. At fi frumos sa gasiti soluti pt a stopa abandonul scolar.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015