Connect with us

La zi

Festivalul Minorităților Naționale „Serbările Deltei“, organizat în premieră la Tulcea și Sulina

Published

on

Festivalului Minorităților Naționale „Serbările Deltei“, ediția a XIX-a, organizată în premieră și la Tulcea, pe lângă orașul Sulina, unde s-au desfășurat edițiile anterioare, prin colaborarea dintre Casa de Cultură Sulina, Ansamblul Artistic Profesionist „Baladele Deltei“, Primăria Orașului Sulina și Primăria Municipiului Tulcea, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale se desfăşoară  în perioada 5-9 iunie 2019.

În cele patru zile de festival, grupurile participante vor evolua atât în Piața Civică din municipiu cât și pe faleza orașului Sulina.

În cadrul manifestării s-a desfășurat Colocviul cu tema „Patrimoniul imaterial – Modalități de salvgardare și promovare”.  Acesta a propus participanților următoarele teme majore: „Patrimoniul cultural imaterial – legislație națională și internațională” și „Modalități de salvgardare și promovare a patrimoniului imaterial din România”. Vor susține intervenții reprezentanți ai Ministerului Culturii și Identității Naționale, Institutului Național al Patrimoniului, Departamentului pentru Relații Interetnice – din cadrul Guvernului României, U.N.E.S.C.O.- Comisia U.N.E.S.C.O. pentru România, Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Institutului de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”, Institutului Arhiva de Folclor a Academiei Romane – filiala Cluj-Napoca, Asociației Așezămintelor Culturale din România, Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea și Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea. De asemenea, în cadrul evenimentului a fost proiectat un scurt film prin intermediul căruia va fi prezentată situația minorităților etnice din Dobrogea, acest model de înțelegere multiculturală.

Din partea minorităţii rome  participă ansamblul „Chave Zurale” din Tulcea.

Maestrul coregraf Ștefan Coman, managerul Ansamblului Artistic Profesionist „Baladele Deltei” a declarat: „Festivalul îşi propune să descopere şi să promoveze ansambluri de dansuri și grupuri vocale, considerând că în acest mod se poate aduce o contribuţie la cunoaşterea, dezvoltarea şi perpetuarea culturii specifice minorităţilor naţionale, reprezentând un factor de conservare și valorificare a valorosului patrimoniu imaterial din zona Deltei Dunării, zona fiind renumită prin numărul impresionant de etnii ce conviețuiesc în deplină armonie, de secole în acest spațiu”.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015