Connect with us

Eveniment

FESTIVALUL ”ROMANI KULTURA”

Avatar

Published

on

Festivalul ROMANI KULTURA este o iniţiativă care s-a născut din motivaţia firească de a exploata oportunităţile pe care le oferă cultura romă şi din dorinţa de a dezvolta nivelul de cunoaştere, informare, implicare şi interacţiune al publicului, prin manifestările şi specificul culturii rome, existente de secole în societatea românească.

Acest festival este un proiect interdisciplinar al Centrului Naţional de Cultură a Romilor, care îşi propune să promoveze atât elementele culturii rome tradiţionale, dar în special ale celei moderne, în condiţiile în care publicul larg este tentat să se raporteze la cultura romă doar prin elementele ei tradiţionale.

Una dintre atracţiile Festivalului a fost Cortul de Kultură, unde au avut loc dezbateri pe teme de interes din cultura romilor, prezentări de film cu tematică romă şi expoziţii de artă contemporană romă. Printre invitaţi îi amintim pe scriitorul Vasile Ionescu şi antropologul Delia Grigore.

De-a lungul celor 4 zile, mai mult de 30 de meşteşugari romi şi invitaţii lor din alte etnii au avut  posibilitatea de a prezenta publicului obiecte meşteşugăreşti, realizate în tehnici de manufacturare din cele mai diverse.

Filmele documentare ce au fosti prezentate în cadrul Festivalului au  facilitat dezbateri şi schimburi de opinii între oameni de cultură, activişti romi, oameni politici şi artişti romi, pe diverse teme sociale şi culturale: limba romani, creşterea stimei de sine şi identitatea culturală a romilor.
Serile s-au  încheiat în acordurile muzicale ale unor mari instrumentişti romi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015