Connect with us

News

Festivalul tradițiilor rome

Avatar

Published

on

 

Partida Romilor Bistrița-Năsăud cere schimbarea denumirii ”Festivalului Tradițiilor Țigănești” în ”Festivalul Tradițiilor Rome”. Președintele Partidei Romilor Pro-Europa BN, Emil Neia Lăcătuș, a anunțat că va pune la dispoziția tuturor celor interesați, Consiliului Local Bistrița, personal primarului Ovidiu Crețu, o petiție prin care cere modificarea numelui unui festival al etniei pe care o reprezintă.

”Este vorba de Festivalul tradițiilor țigănești care ar trebui să se transforme în Festivalul tradițiilor rome. De ce? În primul rând că sintagma etnia face referire la un grup de persoane care au aceeași origine, limbă și tradiții culturale. Cuvântul țigan, potrivit DEX, este definit ca epitet dat unei persoane brunete, cu apucături rele. Făcând legătura între semnificația cuvântului etnie, respectiv țigan, se poate deduce cu ușurință neconcordanța dintre cuvântul țigan și elementele definitorii ale unei etnii. Precum se știe, există numeroase stereotipuri cu privire la romi: Te îneci ca țiganul la mal sau țiganul e tot țigan și de Paști, deși societatea românească se declară una incluzivă și nondscriminatorie, așa că o schimbare de titulatură ar face bine tuturor”, a afirmat Emil Neia Lăcătuș, care spune că denumirea corectă este cea de rom, deoarece în limba romani cuvântul ”țigan” pur și simplu nu există, iar romii se denumesc în limba lor maternă, rroma: ”Nu trebuie să uităm faptul că cuvântul rom provine din prakritul Domba, redus la dom și el transformat prin rotacism în rom”.

festival-traditii-tiganesti-arhiva-14”În ceea ce privește istoria termenului de țigan pe teritorul tării noastre, Ministerul Culturii, în opinia formulată pe marginea acestui proiect de lege, transmite că ”În Țările Române, încă de la prima atestare a romilor, din 1385, semnalată tot în documentele unei mănăstiri, Vodița, termenul „ațigan”, care a devenit mai târziu țigan, desemna o stare socială, aceea de rob, nicidecum etnia”. În sprijinul acestei cereri de schimbare a denumirii, Partida Romilor îl aduce şi pe primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, cel care atunci când se vorbeşte de această etnie, face referire la termenul de rom”, se arată într-un comunicat al Partidei Romilor.

Emil Neia Lăcătuș: ”Voi întreprinde toate demersurile necesare pentru a schimba denumirea Festivalului tradițiilor țigănești în Festivalul tradițiilor rome. Voi fi prezent în şedinţele de Consiliu Local, urmând să fac o cerere expres în acest sens şi pe care o voi depune pe adresa Consiliului Local. Sper să fim înţeleşi, iar doleanţele noastre să fie îndeplinite”.

Ziua de 15 august – Adormirea Maicii Domnului, în popor ”Sfânta Maria Mare” – este una aparte pentru romii de pretutindeni, care sărbătoresc acest eveniment prin cântec, joc şi petreceri în stil propriu. Primăria Bistrița organizează în această perioadă, pe pietonal, ”Festivalul tradițiilor țigănești”, care anul acesta ajunge la a XIV-a ediție.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015