Connect with us

Evenimente Actiuni

Forumul femeilor rome din Romania

Forumul Femeilor Rome din România este o organizație non-guvernamentală înființată în anul 2011, cu scopul de a reprezenta interesele femeilor – cetățeni români de etnie romă, precum și păstrarea, exprimarea şi dezvoltarea identităţii minorităţii rome, în conformitate cu principiile de egalitate şi nediscriminare în raport cu ceilalţi cetăţeni, consacrate de Constituţia României pentru asigurarea accesului egal, gratuit şi universal al cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome si, in special al femeilor, la educaţie de calitate la toate nivelurile în sistemul public de învăţământ.

Asociația inițiază și susține acțiuni de promovare a educaţiei incluzive în cadrul sistemului educaţional, inclusiv prin prevenirea şi eliminarea segregării, precum şi combaterea discriminării pe baze etnice, de statut social, dizabilităţi sau alte criterii care afectează femeile, copiii şi tinerii proveniţi din grupuri dezavantajate, cetățeni români de etnie romă pentru încurajarea spiritului de toleranţă şi a dialogului intercultural, precum şi pentru promovarea respectului reciproc, înţelegerii şi cooperării dintre femeile cetăţeni români de etnie romă şi ceilalţi indivizi, îndeosebi în domeniile educaţiei, culturii şi al mijloacelor de informare.

De la copii pentru copii”- campanie menită să ajute anual copiii din comunitățile cele mai sarace din România cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Astfel, l-am ajutat pe Moș Crăciun să ajungă la peste 1000 de copii din localitățiile Sotriile-Prahova, Ludesti- Dâmbovița, Ștefănești-Argeș, Tg. Jiu – Gorj și București.

http://www.avantaje.ro/Timp-liber/Stiri-si-evenimente/Doneaza-o-jucarie-unui-copil-sarac-1725115#

 

Campania “Respectă femeia” – campanie împotriva violenţei domestice, desfăşurată cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. Astfel, s-a format un grup de lucru la nivelul Camerei Deputaţilor, Comisia pentru egalitate de şanse între femei şi bărbaţi, format din mai multe ONG-uri care îşi desfăşoară activitatea pe drepturile omului şi egalităţii de gen. Peste 300 de femei de etnie romă au devenit membre active FFRR, peste 10 ONG-uri participante au devenit colaboratori. S-a dorit informarea femeilor de etnie romă a ceea ce înseamnă “violenţa domestică”, statutul dpdv legal şi existenţa căminelor de adăpost.

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/tiganci-femei-presedinta-382092.html

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/tiganci-frumoase-Nicolae-Paun-partid-382744.html

http://andreeacg.wordpress.com/2012/03/09/forumul-femeilor-rome-din-romania/

http://www.alar.ro/n70/actualitate-c448/respecta_femeia_sarbatoarea_de_8_martie_alaturi_de_femeile_rome-s802.html

http://blog.cristinapocora.ro/actiuni-de-8-martie-in-bucuresti-fetesti-si-facaeni/

 

Trăieşte-ţi copilăria – Conştientizarea populaţiei asupra riscului în care se afla un minor atunci când intră într-o căsătorie/angajament/logdna. S-a pus accentul pe populaţia rurală şi cea de etnie romă. Grupul tinta au fost minorii, cu preponderenta cei din mediul rural şi comunităţile tradiţionale de romi, Părinţi şi profesori din comunele Ramnicelul şi Simileasca jud. Buzău, comunitate Tg.Jiu-Gorj, jud. Sibiu, comunitatea Craciunesti, jud Tg. Mureş. Obiectivele au fost: Conştientizarea părinţilor asupra riscului la care este supus minorul în cazul căsătoriilor timpurii; Identificarea adevăratelor tradiţii rome privind căsătoria (Romaniphen); Sugestii şi recomandări pentru o viitoare iniţiativa legislative, care să pedepsească tutorii legali ce încurajează astfel de practice. Activitatiile au fost: Discuţii cu părinţii din comunitate; Prezentarea riscurilor de ordin fizic şi psihic la care sunt supuşi minorii implicaţi într-o căsătorie timpurie; Prezentarea unor cazuri de tineri romi care prin educaţie au devenit modele pentru comunitatea din care fac parte. S-a încheiat un protocol de colaborare cu fiecare DGASPC din fiecare judeţ vizat.

[jwplayer player=”2″ mediaid=”1156″]

 

 

1 Iunie- Ziua copilului-  Cea mai mare bucurie a unui copil este aceea de a se juca. Si ce bucurie imensa! Asa ca nu uita sa te joci si sa le amintesti si altora sa faca asta……am mers de 1 iunie in judetul Prahova si am sarbatorit cu copiii de acolo.

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.241496839299608.52969.100003178823660&type=1

 

Iubeste-ți copilul- reprezintă încă un pas pe care organizaţia noastră l-a facut pentru a asigura drepturile copilului. Atunci când un copil este abandonat, acest drept îi este încălcat (art.7 al Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului – UNCRC – stabilește în mod clar că fiecare copil are “dreptul de a-şi cunoaşte părinţii şi de a fi îngrijit de părinţii săi”). Copiii nou-născuți și copiii mici sunt cei care reprezintă riscul cel mai mare de a fi abandonați. Acest lucru este îngrijorător, întrucât un copil lipsit de o creștere stabilă în primii ani de viață, poate prezenta dificultăți din punct de vedere al dezvoltării emoționale și comportamentale. Scopul campaniei a fost cel de prevenire, combatere și reducere a abandonului maternal în rândul comunităților de romi, având următoarele obiective: informare, sensibilizare, educare și formare, schimbarea atitudinii și a comportamentului, conștientizarea problemelor sociale, îmbunătățirea parteneriatului cu autoritățile locale și comunitatea, strângere de fonduri.  Grupul tinta a fost mamele rome din mediul rural si comunitatile de romi, Familile din judetele Vaslui, Iasi, Bacau, Suceava, Botosani si P. Neamt. Campania a fost derulată atât în mediul online, la nivel național, cât și outdoor, la nivel regional, în cele șase județe ale regiunii NE (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui), fiind vizate cele 6 orașe reședințe de județ și un număr de (…) comune, pentru campania outdoor. Campania a fost derulată sub două aspecte: primul aspect a abordat o serie de seminarii/mese rotunde care au avut ca subiect constituirea unui cadru comun de implementare și monitorizare a măsurilor care să asigure combaterea fenomenului de abandon maternal și sprijinirea mamelor cu risc ridicat de abandon. În acest sens, au fost semnate Acorduri de Parteneriat (Parteneriate de colaborare) cu instituțiile ce au implicare în rezolvarea problematicii rome (agenții, reprezentanți ai autorităților locale).

Cel de-al doilea segment de campanie a abordat partea de media. Elementul cheie este implicarea partenerilor media în difuzarea mesajelor și a simbolului campaniei. De aceea, s-a urmărit ca spotul campaniei “Iubește-ți copilul ! să fie difuzat pro bono pe diferite canale de televiziune, întrucât acoperirea difuzării este un alt element important, cu impact major la nivel național și în special în zonele rurale confruntate cu riscul sărăciei și al excluziunii sociale, apariții la emisiuni pe teme sociale organizate de televiziunea OTV (Caravana Romilor). În acest sens, materialele campaniei au pus accent pe importanța familiei (lipsa familiei în viața copilului). Familia reprezintă pentru un copil mediul cel mai adecvat al creșterii și dezvoltării sale. Separarea de familie generează o traumă profundă cu repercursiuni grave asupra dezvoltării personalității lor. Dezvoltarea socio-psiho-afectivă a copilului este influențată de realizarea atașamentului și a legăturii de afecțiune dintre copil și mamă. Lipsa părinților și a mediului familial determină absența unor sentimente și emoții normale ale copilului, întârzieri în dezvoltarea fizică și tulburări de comportament. Obiectivele au fost: Constientizarea parintilor asupra riscului la care este supus copilul in urma abandonului; . Consiliere psihologica asupra mamei si gravidei; Monitorizarea famililor cu nou nascuti pana la varsta de 1 an;  Indetificarea cauzelor care duc la abandon; Sustinerea mamei si a copilului prin actiuni de caritate(identificarea unui loc de munca, hainute, lapte, pampers). Activitatiile au fost: Intalniri cu familile din comunitatile de romi; prezentarea unor cazuri de copii abandonati si factorii de risc la care au fost supusi  de-a lungul timpului. (victime ale drugurilor, abuzurilor sexuale, trauma institutionalizarii); constitutirea unei echipe interdisciplinare (assist. social, reprez. forumului, psiholg); identificarea cazurilor cu ajutorul mediatorului sanitar din comunitate; campanii si partenriate cu alte ONG-uri, strangere de hainute si jucarii, etc.

http://www.youtube.com/watch?v=ggHBP-SY2KQ&feature=youtu.be

http://www.telegrafuldeprahova.ro/social/iubeste-ti-copilul-nu-l-abandona

http://www.youtube.com/watch?v=qfYAHyqUrMk&feature=share

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință