Connect with us

Asul de trefla

Gala de Excelenţă a Romilor – colinde, premii şi atmosfera magică a sărbătorilor

Avatar

Published

on

La Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIB), a avut loc Gala de Excelenţă a Romilor, un eveniment organizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor (CNCR) – Romano Kher, ocazie cu care reprezentanţii minorităţii rome din România, dar şi ai societăţii civile nerome, au putut face un bilanţ referitor la reuşitele din anul care stă să se încheie.

Potrivit reprezentanţilor CNCR, numărul din ce în ce mai mare al romilor ce reuşesc să se facă remarcaţi prin talentul şi calităţile lor este o mândrie pentru comunitate, iar recunoaşterea succeselor acestora este vizibilă nu doar la nivelul minorităţii, ci şi la nivel naţional şi internaţional.
În acest sens, Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher, în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Romi, a decis ca în cadrul Galei de Excelenţă a Romilor, ediţia 2015, să premieze mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii rome pentru reuşitele lor în diverse domenii de activitate, dar şi pentru contribuţia unor perso¬nalităţi la dezvoltarea şi promovarea culturii rome în România şi nu numai.

CNRC a decis anul acesta să ofere premii la categoria „Cultură” pentru Marcel Costea, Raisa Mihai, Doiniţa Ioniţă, Sorin Zlat, George Vasilescu, Mihaela Câmpeanu, Radu Rupiţă şi Vali Rupiţă. Totodată, CNCR i-a premiat pe Gheorghe Sarău, Elena Radu şi Alexandra Vidraşcu pentru rezultatele de excelenţă în „Educaţie”. Tabita Ene a fost premiată pentru reuşitele din „Sport”, pentru „Medicină” a fost recompensată Aurelia Dulgheru, iar pentru „Activism” a fost premiată Carmen Gheorghe.
Anul acesta au existat şi două categorii speciale. „Premiul special”, care i-a fost acordat lui Radu Ciprian Alexandru, unul dintre salvatorii prezenţi la tragedia ce a avut loc în clubul Colectiv din Capitală.

Pentru prima oară a fost acordat premiul „Pakiv”, care semnifică demnitatea, onoarea, dar şi activitatea de promovare a cultu¬rii, valorilor şi drepturilor comunităţii rome, premiu acordat şi în onoarea lui Nicolae Gheorghe, activist pentru drepturile omului, personalitate marcantă a societăţii civile rome, care încă din anii ’90 s-a luptat pentru respectarea drepturilor romilor în România şi nu numai. Premiul „Pakiv” i-a fost acordat lui Ciprian Necula.
Printre invitaţi s-au numărat personalităţi de marcă ale societăţii româneşti: diplomaţi, reprezentanţi ai societăţii civile rome şi nerome, ai instituţiilor publice centrale, ai mediului politic, cultural şi istoric şi delegaţi ai mass-media.

Invitaţii la ediţia de anul acesta a Galei au fost purtaţi în atmosfera magică a sărbătorilor printr-un frumos recital de colinde tradiţionale româneşti, interpretate de un cor de elevi ai Liceului de muzică „George Enescu” din Bucureşti. De asemenea, formaţia Sorin Zlat Band a organizat un concert de excepţie.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015