Connect with us

Social

Germania: Urmaşii victimelor nazismului vor avea acces mai uşor la naturalizare

Published

on

Parlamentul german a aprobat vineri o lege care facilitează obţinerea cetăţeniei germane de către urmaşii victimelor nazismului care au fost nevoite să fugă din ţară din cauza persecuţiilor regimului lui Adolf Hitler, relatează AFP.

În paralel cu această măsură „simbolică”, legea privind cetăţenia a fost de asemenea modificată pentru a interzice accesul la cetăţenie oricărei persoane care este găsită vinovată de un act antisemit sau rasist.

Deşi Germania le permite de mult timp descendenţilor evreilor persecutaţi să ceară cetăţenia germană, unele lacune juridice i-au împiedicat pe numeroşi candidaţi să obţină acest statut înainte de o schimbare a regulilor care este acum înscrisă în lege.

Unora li s-a refuzat cetăţenia germană deoarece strămoşii lor au fugit din Germania şi au luat o altă cetăţenie înainte ca aceea iniţială să le fie revocată oficial, în timp ce alte cereri au fost respinse deoarece persoanele respective s-au născut dintr-o mamă germană şi un tată non-german înainte de 1 aprilie 1953.

Procedura este acum simplificată. Contrar procedurilor obişnuite, solicitanţii nu vor mai trebui să dovedească faptul că dispun de suficiente mijloace financiare pentru a se întreţine.

Formal, solicitanţii trebuie să facă dovada că strămoşii lor au fost persecutaţi în Germania între 1933 şi 1945 sau că au făcut parte dintr-un grup persecutat, în special evrei şi romi, ori dintre disidenţii politici şi bolnavii psihic.

Consiliul Central al Evreilor din Germania, care face de mult timp campanie pentru acest drept, a spus că măsura relaxării drepturilor cetăţeneşti era extrem de aşteptată.

„În acelaşi timp, Germania îşi asumă responsabilitatea de a monitoriza ca evreii să poată trăi în securitate în această ţară”, a salutat instituţia.

Ministerul de Interne a justificat dispoziţia care blochează accesul la naturalizare pentru autorii de acte rasiste prin „actele antisemite comise în Germania în ultimele săptămâni”. Această măsură va fi valabilă „indiferent de pedeapsa pronunţată”.

Recent, în timpul unor adunări în mai multe oraşe germane în urma celor mai recente violenţe între Israel şi palestinieni, au fost comise acte antisemite şi au fost scandate sloganuri antisemite, condamnate ferm de autorităţi.

Germania este îngrijorată de câţiva ani de o resurgenţă a antisemitismului. Atentatul eşuat asupra unei sinagogi la Halle în octombrie 2019, comis de un extremist adept al tezelor revizioniste şi admirator al lui Hitler, a şocat ţara.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990Copyright © 2015