Connect with us

La zi

Ghicitu la Romi

Published

on

Ghicitul este si a fost intotdeauna asociat cu romii. Exista mai multe motive pentru care aceasta activitate i-a atras pe romi. In primul rand, pentru gadje, romii au avut o aura misterioasa inca de la venirea lor in Europa si aceasta perceptie a fost mentinuta de faptul ca romii aratau diferit si nu le placea sa se amestece cu ceilalti. Odata ce au fost asociati cu o lume misterioasa a magiei, ghicitul li se potrivea perfect. Totodata, ghicitul era o modalitate buna de a afla cum functiona o societate in care romii erau nou-veniti. Nu in ultimul rand, ghicitul era o modalitate simpla de a castiga bani.
De-a lungul timpului, romii au folosit multe metode de ghicit, de la boluri de cristal, carti de tarot (s-a spus chiar ca acestea au fost inventate de romi) pana la numerologie (interpretarea numerelor) si cititul in palma. Ghicitoarele pretind ca puterilor lor vin din lumea supranaturalului. Totusi, o explicatie mai rezonabila este ca adevarata pricepere a ghicitoarelor este remarcabila lor abilitate de a judeca caracterul omului si a vedea ce-si doreste acesta. Adevarul e ca oamenii tin minte ce se indeplineste si uita ce nu se indeplineste.
Pentru a multumi clientii, ghicitoarele prezic deseori un viitor favorabil. Dar pentru a trezi interesul, ele ii previn de multele pericole care le stau in cale, care pot fi prevenite, desigur, tot de ele. Ca o regula, ghicitoarele nu folosesc ghicitul cu alti romi. In comunitatea lor, romii au alte modalitati de a prezice viitorul si de a vindeca. Romii poarta deseori amulete si talismane norocoase, pentru a preveni necazurile, spiritele rele si boala. Romii folosesc si ierburi in vindecarea bolilor, multe dintre aceste avand proprietati farmaceutice recunoscute si de medicina conventionala.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015