Connect with us

Eveniment

Iaşi: Expoziţia fotodocumentară dedicată Holocaustului romilor, la Palatul Culturii între 27 februarie – 14 martie

Published

on

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România, organizează la Palatul Culturii din Iaşi, în perioada 27 februarie – 14 martie, expoziţia fotodocumentară „Amintiri de carton” dedicată Holocaustului romilor.

Vernisajul va avea loc, sâmbătă după amiaza, la Palatul Culturii din Iaşi, expoziţia putând fi vizitată gratuit, în spaţiile Muzeului de Istorie a Moldovei, până pe 14 martie, de marţi până duminică, între orele 10,00 şi 17,00 (ora 16,30, ultima intrare).

„Reunind portrete ale supravieţuitorilor, fotografii de familie, interviuri şi documente de arhivă, expoziţia concepută de Asociaţia Uniunea Civică a Tinerilor Romi din România aduce în atenţia publicului un moment istoric incontestabil: Holocaustul romilor, pornind de la realităţile istorice potrivit cărora, în 1942, au murit aproape jumătate din cei 25.000 de romi deportaţi din România în Transnistria. Rezultat al unor asidue activităţi de cercetare, monitorizare şi consemnare a unor poveşti de viaţă, care împreună recompun o filă de istorie din perioada anilor 1940, proiectul este prezentat publicului prin intermediul unei serii de expoziţii de artă grafică, itinerate în Iaşi, Bucureşti, Cluj şi Timişoara”, spun reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional Moldova Iaşi, prin intermediul unui comunicat de presă.

Expoziţia a fost prezentată şi în Polonia, la Auschwitz şi Auschwitz Birkenau, în anul 2019, cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Victimelor Holocaustului împotriva Romilor (2 august), precum şi la Monumentul Memorial al Holocaustului din Bucureşti.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990Copyright © 2015