Connect with us

La zi

Iohannis le-a transmis prefecţilor: Aştept fermitate. Comunicaţi bine măsurile

Published

on

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat, joi, prefecţilor fermitate în aplicarea măsurilor restrictive impuse de pandemia de COVID-19.

„Aceste măsuri care au fost stabilite şi sunt în vigoare de la începutul acestei săptămâni sunt măsuri care trebuie implementate ferm, corect, clar şi explicate. Mă aştept de la dumneavoastră, cei din Prefectură, cei din Poliţie, Jandarmerie, să fiţi foarte fermi fiindcă aici nu este vorba de nişte măsuri politice ca să arătăm că ştim ce vrem să facem, aici este vorba de măsuri absolut necesare de sănătate publică şi în joc este viaţa multor români. Aşadar, fermitate, claritate până când toată lumea înţelege că aceste măsuri trebuie respectate. Ştiu că nu sunt măsuri populare. E uşor de înţeles că nimeni nu este fericit dacă i se spune că nu poate să circule noaptea sau dacă li se spune părinţilor că şcoala se va desfăşura online, dar aceste măsuri au fost discutate cu specialiştii, cu experţii. (…) Aştept de la dumneavoastră, de la toţi, fermitate, claritate, implicare totală şi o bună comunicare publică. Comunicaţi măsurile, comunicaţi ce se întâmplă, însă să nu deveniţi sursă de ştiri panicarde. Ar fi o eroare fundamentală. Noi suntem cu toţii foarte îngrijoraţi, dar nu trebuie să fim panicaţi. Trebuie să fim fermi, trebuie să luăm toate deciziile cu mintea limpede şi să avem în vedere obiectivul principal – sănătatea oamenilor”, a spus Iohannis la videoconferinţa cu prefecţii.

El a subliniat că noile măsuri luate în plan naţional sunt „bine gândite, corecte” şi se aşteaptă la rezultate peste două, maximum trei săptămâni.

Iohannis a afirmat că măsurile luate de Guvern acum câteva săptămâni dau primele rezultate.

„Cu siguranţă că aţi observat că acum trei, patru săptămâni numărul de cazuri creştea de la săptămână la săptămână foarte mult şi acum suntem deja cred că în a treia săptămână în care numărul de cazuri maxim se situează în zona de 10.000 şi sunt multe zile în care numărul de noi infectări este sensibil sub 10.000. Nu putem să spunem încă, din păcate, că am reuşit să îngrădim pandemia, dar avem primele confirmări că măsurile care s-au luat acum câteva săptămâni bune au dat rezultate. Din păcate, aceste rezultate, chiar dacă există şi arată că măsurile pe care le luăm sunt bine gândite, nu au fost suficiente. Nu au fost suficiente fiindcă vedem că la Terapie Intensivă numărul de persoane creşte, din nefericire, şi asta este marea tragedie în fiecare zi, vedem că avem un număr important de decese, mult prea mulţi români mor de această boală şi atunci evident că s-a impus un nou set de măsuri restrictive”, a mai spus şeful statului.

El a susţinut că posibilitatea ca autorităţile locale să ia decizii în plan local în funcţie de evoluţia cazurilor a funcţionat „rezonabil”.

„Acolo unde au fost multe cazuri noi s-au luat măsuri mai dure. Avem, chiar în aceste zile, localităţi, chiar mari municipii care au fost trecute în regim de carantină, fiindcă altă măsură nu a mai dat rezultate suficiente”, a mai arătat Iohannis.

Şeful statului a reiterat că prima tranşă de vaccin anti-COVID ar putea ajunge în România în primul trimestru al anului 2021.

„Vom începe cu vaccinarea întregului personalul medical, după care se va continua după o schemă care este deja elaborată de specialişti ai Institutului Naţional de Sănătate Publică, cu persoanele din prima linie, cu lucrătorii esenţiali, cu persoanele care sunt în mod deosebit expuse la această boală şi vaccinarea populaţiei generale va avea loc probabil undeva în primăvară spre vară. Toate acestea sunt în pregătire, dar până atunci, împreună cu dumneavoastră, gestionăm pandemia. Depinde de noi să o facem bine, fiindcă asta aşteaptă românii de la noi”, a conchis Iohannis.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015