Connect with us

La zi

Istoria comunităţii rome va fi predată în şcolile din Spania

Published

on

Ministrul spaniol al Educaţiei, Isabel Celaá a declarat că Istoria comunităţii rome va fi predată în şcoli pentru ca elevii de etnie romă să nu se mai simtă marginalizaţi sau excluşi.

“Vom alcătui un curriculum odată ce noua Lege a Educaţiei va fi aprobată, pentru că este fundamental ca elevii de etnie romă să se simtă bine-veniţi în şcoli, aşa cum şi comunitatea lor este recunoscută în Spania, astfel încât să eliminăm orice fel de stereotip negativ.”, a declarat ministrul spaniel al Educaţiei, Isabel Celaá.

Această măsură face parte din campania “El Pupitre Gitano” lansată de către Roma Secretariat Foundation, ce propune o serie de măsuri care să combată neglijarea copiilor de etnie romă în şcolile spaniole.

Populaţia de etnie romă numără 700.000 de persoane în Spania. Un raport al Consiliului Europei din 2018 estima că mai puţin de jumătate dintre copiii romi din Spania termină cele patru clase elementare şi a cerut guvernului de la Madrid să ia măsuri de urgenţă pentru a remedia această problemă.

Potrivit unui raport al Roma Secretariat Foundation, situaţia este însă şi mai gravă: 6 din 10 copii romi abandonează şcoala.

“Printre alţi factori, principala cauză a acestui fenomen o constituie lipsa unei reprezentări a etniei rome la nivel local sau central, în Spania, lipsa unei încrederi în sine şi în propriile capacităţi sau segregarea din şcoli”, se arată într-un comunicat al Roma Secretariat Foundation.

“Educaţia este modalitatea principală de luptă împotriva inechităţii sociale sau economice, de care se loveşte comunitatea romă în Spania”, a declarat ministrul spaniol al Educaţiei.

Sursa: euronews.com

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990Copyright © 2015