Connect with us

Educatie

La examenele naţionale elevilor li se va lua temperatura. Ei vor parcurge un culoar bine definit de unitatea de învăţământ

Published

on

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat joi că s-a gândit la o procedură pentru cursurile de pregătire privind examenele naţionale, menţionând că elevilor li se va lua temperatura, după care vor parcurge un culoar bine definit de unitatea de învăţământ.

„Este o procedură la care ne-am gândit, poate va suferi unele modificări (…); îi şi familiarizăm pe elevi cu procedura, îi învăţăm de fapt cum anume ar trebui să se comporte şi la examenele naţionale vom urma acceaşi procedură”, a spus Anisie la Realitatea Plus.

Potrivit acesteia, unitatea de învăţământ trebuie să realizeze un program în aşa fel încât grupa de zece elevi să vină la şcoală într-un anumit interval orar, să nu se întâlnească cu alte grupe de câte 10.

„De exemplu, dacă la ora 9 vin primii 10 elevi, la 9,20 să vină următoarea grupă de zece elevi, pentru că la intrarea în şcoală, la poarta şcolii, va fi întâmpinat elevul de către un cadru medical, i se va lua temperatura, după care elevii vor parcurge un culoar bine definit de către unitatea de învăţământ prin curtea şcolii, vor ajunge în faţa uşii. Vor avea acolo covoraşe de dezinfectant. Vor pătrunde în unitatea de învăţământ, în care se va realiza dezinfectarea interiorului, igienizarea cu o zi înainte şi cu o oră înainte de pătrunderea personalului şi a elevilor vor fi deschise pentru aerisire ferestrele (…); vor merge să se spele pe mâini, vor primi dezinfectant, vor primi măşti asigurate de Ministerul Educaţiei”, a menţionat Anisie.

Ea a subliniat că în sala de curs nu vor intra mai mult de 10 elevi şi un cadru didactic. „Vor rămâne în sala respectivă două ore, dacă sunt clasa a VIII-a, trei ore, dacă sunt clasa a XII-a sau a XIII-a pentru aceste lecţii de pregătire, care, repet, sunt opţionale. Părintele decide dacă-l lasă pe copil să vină la aceste cursuri de pregătire pentru examenele naţionale. O oră de curs va dura 50 de minute, va urma o pauză de 10 minute. (…) După ce se încheie cursurile, vor fi conduşi elevii de către cadrul didactic spre ieşire, vor arunca masca pe care au folosit-o în timpul cursurilor şi vor primi de la şcoală o altă mască şi vor pleca acasă”, a declarat Anisie.

În altă ordine de idei, ea a făcut precizări privind încheierea situaţiei şcolare a elevilor.

„Dacă elevul nu a avut nicio notă în această perioadă până la momentul suspendării cursurilor şi el nu a participat la aceste lecţii online, am prevăzut o măsură, în aşa fel încât media de pe primul semestru să devină medie anuală. (…) Dacă cumva acea medie e sub 5 (…), cadrul didactic împreună cu elevul sau familia elevului va stabili modalitatea în care ar putea să dea o lucrare online, găsesc o soluţie sau să facă un proiect”, a informat Anisie.

Potrivit acesteia, nota pe care elevul respectiv o primeşte la proiect sau la acea lucrare va deveni media anuală, deci nu contează media de pe semestrul întâi.

Ea a spus că, dacă sunt două note, se poate încheia media fără nicio problemă, dacă însă elevul doreşte să mai primească o notă pentru activitatea pe care a desfăşurat-o în toată această perioadă la lecţiile online sau să-şi mărească media, profesorul poate să-i pună note pe activităţile desfăşurate în şcoala online, cu acordul elevului şi în felul acesta se va încheia media.

Monica Anisie a declarat că a prezentat joi în şedinţa de guvern un proiect de hotărâre prin care să se aloce 150 de milioane de lei pentru copiii din mediile dezavantajate, care nu au acces la tehnologie şi care au păstrat cu dificultate legătura cu cadrele didactice în această perioadă.

„În această seară, în şedinţa de guvern, am prezentat un proiect de hotărâre de guvern prin care să se aloce bani de la fondul statului pentru achiziţionarea de echipamente tocmai pentru aceşti copii din mediile defavorizate. Prin urmare, 150 de milioane de lei pentru aceşti copii de care vorbeam, din mediile dezavantajate, care nu au acces la tehnologie, care cu dificultate au păstrat legătura cu cadrele didactice în această perioadă”, a spus Anisie la Realitatea Plus.

Ea a afirmat că este conştientă de faptul că există probleme în sistem. „Nu am fost pregătiţi şi recunoaştem lucrul acesta şi sunt conştientă de faptul că sunt probleme în sistem şi ştiu lucrurile acestea tocmai pentru că m-am consultat cu oamenii din sistem. În curând vom ieşi cu un plan articulat de măsuri care să vizeze nu numai această achiziţie de tablete, echipamentele necesare (…). Echipamentele necesare vor fi conectate la internet (…) pentru doi ani”, a precizat Anisie.

Potrivit ministrului, achiziţia va fi centralizată la nivel guvernamental. „Vom transmite către inspectoratele şcolare acele echipamente pe care le vom achiziţiona, deci vor avea şi internet şi laptop sau tabletă”, a adăugat Anisie.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015