Connect with us

Eveniment

Lansare de carte: Mandra ca sunt roma, de Anina Ciuciu

Avatar

Published

on

Din copilaria petrecuta prin taberele de rromi si pana la acceptarea la Sorbona, confesiunea Aninei Ciuciu ne invita sa urmarim destinul incredibil al acestei tinere femei hotarate sa-si depaseasca propria conditie, insa fara sa-si uite originile. O frumoasa lectie de viata, ce spera sa schimbe atitudinea fata de comunitatea rroma.

„Ma numesc Anina, am douazeci si doi de ani, tara mea este Franta, dar originile mele se afla undeva la mai bine de doua mii de kilometri de Paris. M-am nascut la Craiova, in frigul romanesc al lunii ianuarie 1990,” declara Anina Ciuciu.

Anina Ciuciu s-a nascut la Craiova, intr-o familie de rromi. In 1999, dupa multe peripetii, a ajuns in Franta, la Bourg-en-Bresse, impreuna cu parintii si surorile ei. Insa acest parcurs a fost deosebit de dificil: s-au confruntat cu cea mai neagra saracie, locuind in conditii insalubre – in tabere de rromi, intr-o cazarma dezafectata si castigandu-si traiul din cersit. Ajutati de o localnica miloasa, apeleaza la autoritati si primesc o locuinta. De asemenea, li se ofera posibilitatea de a lucra in conditii decente.

Pasionata de invatatura, Anina nu renunta la scoala, in ciuda felului in care este tratata acolo de unii copii. Iar eforturile ii sunt rasplatite: obtine bacalaureatul stiintific, licenta in Drept si e acceptata la prestigioasa Universitate Sorbona. Anina e un model de curaj si determinare: a demonstrat ca, prin perseverenta si dorinta de a invata, poate sa-si implineasca visul – acela de a fi magistrat si cetatean demn al Europei.
„Cand treci prin ceea ce am trecut eu, esti determinat la culme sa reusesti. Este singura modalitate prin care poti sa-ti iei revansa asupra vietii. Rromii nu sunt numai persoane care cersesc sau care traiesc asa, hoinarind peste tot. Alcatuiesc o comunitate care are o cultura, o istorie si trebuie sa incerci sa-i cunosti. Nu trebuie sa va fie teama, trebuie doar sa incercati sa ne intelegeti si sa ne dati o sansa.” – Anina Ciuciu
Aparuta anul trecut in Franta, cartea „Mandra sa fiu rroma” a fost lansata, in limba romana, la Ceainaria Carturesti-Verona pe data de 7 martie in prezenta autoarei, dar si a ambasadorului Frantei Philippe Gustin, respectiv a consilierului primului-ministru Damian Draghici.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015