Connect with us

Asul de trefla

Legaţi de glie

Motivul pentru care în România sunt cei mai numeroşi romi, comparativ cu celelalte ţări europene, este acela că, pe vremuri, când romii nomazi ajungeau în Ţările Româneşti…erau făcuţi robi. În felul acesta, ei erau legaţi de glie. Mai mult decât atât, robia romilor în spaţiul ţărilor româneşti a durat secole la rând, până aproape de jumătatea secolului al XIX-lea.

După ce au fost ţinuţi sute de ani ca robi şi obligaţi să-şi trăiască viaţa pe aceste meleaguri, este firesc ca numărul romilor în această zonă să fie unul mai mare decât acolo unde fenomenul de înrobire a acestui neam nu s-a petrecut. Deşi erau privaţi de libertatea de a-şi croi singuri drumul în viaţă, robii romi aveau totuşi dreptul de a-şi întemeia familii. Desigur, doar cu acordul stăpânului (fie că era vorba despre stat, boier sau mânăstire) şi doar cu persoane din aceeaşi etnie.

Dacă la acest fenomen al înrobirii romilor pe teritoriile româneşti de odinioară a celor ce veneau singuri aici mai adăugăm şi faptul că mulţi dintre ei au fost chiar luaţi prizonieri de la cetăţile tătarilor şi aduşi, ca slugi, în Ţările Româneşti, atunci nu ar mai trebui să mire pe nimeni că în România numărul romilor este mai mare decât în alte ţări europene. 

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință