Connect with us

Asul de trefla

Limbaje, ritualuri de provenienţă a celibatarului

Published

on

De la căsătorie la căsătoria copiilor şi dincolo de aceasta, fiecare membru al familiei rome îşi asuma responsabilitatea pentru ceilalţi, iar aceştia îi garantează protecţie morală şi siguranţă.

Romanipen – legea neamului, îi ţine loc de religie şi,prin extinderea sentimentelor, dorinţa de a sta laolaltă se explică prin modelul de socializare: oricare rrom întâlnit, chiar complet necunoscut este identificat ca fiind frate şi tratat ca atare.

Se cercetează mai întâi apartenenţa la neam, întrebarea de bază fiind „kaGar san? kasqo neamo san?/ so vica si tut?” – „de unde eşti” al cui neam eşti? Care ţi-e viţa?, aceasta fiind esenţială pentru stabilirea viitoarelor relaţii, eventual de înrudire afină prin căsătorie endogamă, dacă persoana în cauză face parte din acelaşi neam sau exogamă, dacă aparţine unui neam diferit. După căsătorie, căsătorie care se face cu acordul celor două familii – „xanamik” – „cuscri” fară ca cei din afară să-şi dea acordul, cei doi îşi scimbă statut-ul din chavo şi chaj, – băiat şi fată – în rom şi romni – soţ, rom şi soţie, romnie.

În cultura tradiţională romă, celibatarii nu au dreptul să-şi înalţe propriul cort sau să-şi construiască propria casă. Dacă a fi om înseamnă a avea familie, atunci a aparţine comunităţii înseamnă a fi căsătorit. După un timp îndelungat, dacă sunt prea mulţi fraţi şi aceştia căsătoriţi, li se permite celor mai mari să-şi construiască 1-2 camere separat, dar în aceeaşi curte.

A trăi departe de comunitate, este o ruşine, membrii comuntăţii nu te mai consideră de al lor. In unele familii de căldărari, căsătoriile între veri primari şi secundari sunt acceptate, în ideea de a nu se pierde neamul. Dacă te căsători înseamnă a obţine statut deplin în comunitate, a fi celibatar este considerat un handicap, fie fizic, fie psihic, fie economic: dacă nu se mărită fata este proastă, urată sau „maxrime” (spurcată), datorită familiei de provenienţă sau a unor relaţii sexuale premaritale; dacă nu se însoară băiatul, este nebun, incapabil fizic sau atât de sărac, încât nu-şi poate plăti sau întreţine mireasa.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015