Connect with us

Asul de trefla

Matematică procentuală

Avatar

Published

on

În Banat, Bucovina, Dobrogea, Maramureş şi Moldova trăiesc cei mai puţini romi din totalul celor care locuiesc pe teritoriul României. În Crişana, Muntenia, Oltenia şi Transilvania numărul lor este mai mare decât în restul ţării.

Neoficial, romii sunt cei mai mulți, dar, oficial, ei reprezintă a doua cea mai numeroasă minoritate din ţara noastră, după cea maghiară.

Conform datelor oferite de cel mai recent recensământ, cel din 2011, în România trăiau aproape 620.000 de romi. Numărul ar reprezenta cam 3,25% din populaţia totală a ţării. Conform recensământului din 1977, în România trăiau aproape 230.000 de romi, ceea ce reprezenta cam 1,05% din populaţia de atunci a ţării. Şi mai înapoi în timp, în anul 1930, pe vremea României Mari, aproximativ 1,6% din populaţia ţării era de etnie romă.

De-a lungul istoriei, nu doar numărul romilor din România a cunoscut fluctuaţii considerabile, ci şi nivelul lor de trai. Grăitor în acest sens este, conform unor studii de specialitate, procentul impresionant de 37% dintre romi care au declarat că ultimul loc de muncă l-au avut în anul 1990. Pe de altă parte, în 2003, în cadrul unui Raport regional al Dezvoltării Umane inclus în Progamul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, 78% dintre romii intervievaţi considerau că, pentru ei, respectarea “drepturilor omului” ar însemna “găsirea unui loc de muncă”.

Conform datelor înregistrate la ultimul recensământ, se pare că, în prezent, în România, etniile însumează 11,4% din totalul populaţiei ţării noastre, deși procentul este mai mare, în realitate…

Sursa: Talida Stănică, „Kestiuni rome. O incursiune în cultura, istoria și tradițiile romilor”, București, 2014

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015