Connect with us

Eveniment

Mesajul domnului deputat Nicolae Paun cu ocazia Zilei Internationale a Romilor

Avatar

Published

on

In calitatea mea de reprezentant al romilor in Parlamentul Romaniei, vreau sa va salut si sa va multumesc totodata pentru faptul ca sunteti prezenti la manifestarile dedicate celei mai importante sarbatori a romilor de pretutindeni.

In urma cu 43 de ani, la Londra, se desfasura primul Congres International al Romilor, in cadrul caruia au fost adoptate steagul si imnul international al romilor, simboluri definitorii pentru minoritatea roma.

In anul 2006, atunci cand am initiat proiectul de lege privind recunoasterea zilei de 8 aprilie ca fiind sarbatoarea etniei romilor din Romania, am avut ca principala motivatie, nevoia recunoasterii de catre toate institutiile statului si de catre toti ceilalti cetateni, a celor mai importante repere istorice si culturale ale romilor. In acelasi timp, am considerat ca adoptarea acestei legi, va contribui la schimbarea mentalitatii si a prejudecatilor gresite la adresa romilor. Pastrarea traditiilor si promovarea in spatiul public a culturii romilor, au constituit alte doua repere de care am tinut cont atunci cand am initiat proiectul de lege. In urma acestui demers, Parlamentul Romaniei a votat Legea nr. 66/2006, prin care ziua de 8 aprilie este recunoscuta ca „Sarbatoarea etniei romilor din Romania”.

In anul 2011, am inaintat Parlamentului Romaniei un alt proiect legislativ, in scopul recunoasterii celor cinci secole de robie a romilor, pe teritoriul tarii. Demersul legislativ s-a concretizat prin adoptarea Legii nr. 28/2011, privind „Comemorarea dezrobirii romilor”.

In cei 24 de ani de democratie, atat institutiile statului cat si noi, reprezentantii romilor am incercat sa schimbam si sa imbunatatim situatia romilor din Romania. Nu stiu in ce masura am reusit, insa profit de aceasta importanta zi pentru a le adresa multumirile mele, tuturor celor care s-au implicat de-a lungul timpului in procesul de imbunatatire a situatiei romilor. In primul rand vreau sa va multumesc dumneavoastra, reprezentantilor institutiilor si autoritatilor administratiei publice locale, inspectorilor scolari pentru problemele educationale ale romilor, expertilor pe problemele romilor, care lucreaza in prefecturi, primarii si in structurile ministeriale, profesorilor de limba si istoria romilor, mediatorilor scolari, mediatorilor sanitari si nu in ultimul rand, colegilor mei de la Partida Romilor Pro-Europa, care activeaza la nivel local si national.

Problemele minoritatii rome sunt multiple si nu mi-am propus sa le enumar si nici sa le dezvolt acum, insa in lipsa locurilor de munca, accesul scazut al romilor la educatie, la sanatate, la serviciile publice, precum si amplificarea fenomenului de discriminare, reprezinta principalele probleme ce trebuie rezolvate in viitorul apropiat.

Pot afirma cu tarie, ca numai printr-un demers unitar si nediscrimiatoriu in viata publica si politica, asumat de catre intreaga societate civila, alaturi de comunitatea roma si de autoritatile statului roman, putem gasi impreuna o cale de imbunatatire a situatiei romilor la nivel national.

Avem nevoie de vointa politica din partea guvernantilor. Trebuie sa ne asumam intr-un numar mai mare identitatea si apartenenta la etnia roma, pentru ca, numai in acest fel romii vor putea avea reprezentare in structurile administratiei publice locale si centrale. Avem nevoie de mai multa incredere in noi insine si trebuie sa consolidam solidaritatea etnica. Trebuie sa dezvoltam parteneriatul activ si dialogul cu reprezentantii autoritatilor si institutiilor publice. Impreuna trebuie sa construim societatea de maine in care vor trai si se vor dezvolta copiii nostri. Romii din Romania trebuie sa constientizeze ca sunt cetateni romani cu drepturi si obligatii, asa cum prevede Constitutia. In egala masura trebuie sa convietuim pasnic alaturi de toti ceilalti locuitori, indiferent de etnia din care fac parte.

In incheiere, azi, cu ocazia Zilei Internationale a Romilor, doresc sa va transmit un calduros La Multi Ani, sanatate si putere de munca, pentru a putea contribui impreuna la imbunatatirea situatiei romilor!

Cu deosebita consideratie,

Deputat Nicolae Paun

Presedintele Partidei Romilor Pro-Europa

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015