Connect with us

Educatie

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au prezentat formularul de consimţământ pentru testarea antigen a copiilor

Published

on

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au făcut public modelul formularului de exprimare a consimţământului părinţilor sau tutorilor legali pentru testarea antigen rapidă a unui copil, în condiţiile în care prezintă simptome sugestive COVID-19 sau a fost în contact cu o persoană confirmată pozitiv.

Părinţii trebuie să bifeze dacă sunt de acord cu testarea rapidă doar în prezenţa lor sau în absenţă, la recomandarea personalului medical.

Formularul se completează cu majuscule.

Procedura de utilizare a testelor rapide de diagnostic antigen pentru COVID-19 constă în recoltarea unui exudat nazal cu ajutorul unui tampon steril, urmată de descărcarea tamponului într-un mediu lichid furnizat de către producătorul testului şi ulterior impregnarea pe o casetă de testare.

Rezultatul testării este disponibil în 15 minute.

Recoltarea se face de către personal medical, instruit.

Modelul de consimţământ va fi semnat de părinte sau de reprezentantul legal în situaţia în care acesta îşi manifestă opţiunea de testare a copilului.

Testarea va fi efectuată dacă elevul prezintă simptomatologie specifică sau este contact al unui elev sau angajat al şcolii confirmat cu virusul SARS-CoV-2.

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au precizat că regulile şi excepţiile privind purtarea măştii sunt stabilite de MS în Ordinul comun MS – MAI din 22 mai 2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Potrivit acelui act normativ, preluat şi în Hotărârea de Guvern din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, masca de protecţie trebuie purtată în orice spaţiu public închis, spaţii comerciale, mijloace de transport în comun şi la locul de muncă, pe toată durata prezenţei în oricare din spaţiile închise ale incintei.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii de la purtatul măştii, astfel:

* angajatul este singur în birou
* persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
* persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/ sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
* prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
* copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecţionate măştile pot purta măşti confecţionate din alte materiale decât cele la care se ştiu alergice sau alte forme de protecţie (de exemplu viziere).

„Persoanele cu afecţiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID-19 şi de aceea este recomandată participarea lor online la activităţile didactice în locul prezenţei fizice fără mască”, precizează ME şi MS.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015