Connect with us

Social

Ministrul Muncii: Majorarea pensiilor cu 40% e o iluzie. ANOFM va realiza în curând o evaluare a programelor de calificare şi recalificare

Published

on

Creşterea pensiilor cu 40% este o iluzie, deoarece România, în nicio etapă a dezvoltării ei, nu este în stare să facă efortul bugetar necesar acestei majorări, de 138 de miliarde de lei, a declarat, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan.

„Eu subiectul pensiei aş dori în Guvernul Cîţu să-l scoatem complet din lupta politică şi să spunem foarte limpede următorul lucru: s-a vehiculat foarte mult o majorare de 40% a pensiilor, însă această majorare niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real. O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite. Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%. Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat”, a afirmat Raluca Turcan, la B1TV.

Ministrul Muncii a precizat că toate pensiile din România vor fi recalculate, pe baza unei noi legi a pensiilor, iar etapa propriu-zisă de recalculare, care va începe după intrarea în vigoare a noii legislaţii, va dura între un an şi doi.

„Anul acesta planul este următorul, pentru că vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România. Procesul (de recalculare – n. r.) este unul laborios şi presupune mai multe etape: una este etapa legislativă, în care trebuie să găsim o formulă prin care, într-adevăr, în sistemul de pensie să aducă echitate, contributivitate şi să privim şi spre pensiile speciale. În paralel, vorbim despre aproximativ 5.000.000 de dosare de pensii, 4,9 milioane aflate în plată, iar 200.000 de dosare intră lunar în plată cu noile pensionări. Pentru asta ne trebuie aproximativ 1.000 de persoane angajate în Casele de Pensii pe perioadă determinată, specialişti care să vină să lucreze în acest proces. Ne trebuie în continuare să fie achiziţionate echipamente, softuri, iar întregul proces este evaluat de către oamenii specialişti din Ministerul Muncii la doi ani, eu i-am rugat să facă acest lucru într-un an de zile”, a menţionat Raluca Turcan.

  • ANOFM va realiza în curând o evaluare a programelor de calificare şi recalificare

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) va realiza în curând o evaluare a programelor sale de calificare şi recalificare, pentru a vedea în ce măsură acestea sunt în acord cu cerinţele pieţei, a transmis, luni, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, pe Facebook, la finalul întrevederii pe care a avut-o cu directorul Autorităţii Europene a Muncii, Cosmin Boiangiu.

„Lucrăm deja, împreună cu Ministerul Educaţiei, la completarea nomenclatorului calificărilor, iar ANOFM va realiza în curând o evaluare a programelor de calificare şi recalificare, pentru a vedea în ce măsură acestea sunt în acord cu cerinţele pieţei. De asemenea, digitalizarea este un alt domeniu în care preocupările noastre şi ale Autorităţii Europene a Muncii se întâlnesc, iar fondurile europene puse la dispoziţia României vor genera fără îndoială progrese în această direcţie”, a menţionat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a salutat iniţiativa Autorităţii Europene a Muncii de a elabora un plan de acţiune dedicat lucrătorilor sezonieri.

„Alături de reprezentanţii agenţiilor din subordinea ministerului, am avut astăzi o primă întâlnire cu directorul Autorităţii Europene a Muncii, Cosmin Boiangiu, pe care l-am felicitat pentru proiectele demarate de la recenta alegere în funcţie. Sunt proiecte care interesează în mod deosebit România, pentru că o mare parte a lucrătorilor sezonieri care muncesc în statele Uniunii Europene provin din ţara noastră. Din această perspectivă, am salutat iniţiativa Autorităţii de a elabora un plan de acţiune dedicat lucrătorilor sezonieri, în implementarea căruia se vor mobiliza resursele instituţionale din toate statele membre şi deci şi din România. Am asigurat Autoritatea de întreaga mea disponibilitate, a Ministerului şi a tuturor instituţiilor din subordine, pentru a colabora cu Autoritatea în toate domeniile care îi vizează pe lucrătorii români din străinătate”, a precizat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a explicat că dinamizarea pieţei muncii este una din priorităţile actualei echipe de la ministerul de resort.

„Am prezentat, de asemenea, priorităţile Ministerului Muncii pentru acest mandat, una dintre acestea fiind creşterea gradului de ocupare şi dinamizarea pieţei muncii, inclusiv deschiderea acesteia către noi calificări. (…) Am convingerea că discuţia de astăzi este începutul unei colaborări pe termen lung cu Autoritatea, în domeniile care ne preocupă şi în beneficiul românilor care aleg să muncească în statele Uniunii Europene”, a încheiat Raluca Turcan.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015