Connect with us

Social

MIPE: Apel de proiecte pentru dezvoltarea profesională a tinerilor între 16 şi 29 de ani, deschis până pe 31 decembrie

MIPE anunţă lansarea apelului de proiecte destinate consilierii, formării, găsirii unui loc de muncă şi finanţării noilor afaceri a tinerilor care nu mai sunt în sistemul de învăţământ şi nici nu lucrează – NEETS

Published

on

 Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) anunţă lansarea apelului de proiecte destinate consilierii, formării, găsirii unui loc de muncă şi finanţării noilor afaceri a tinerilor care nu mai sunt în sistemul de învăţământ şi nici nu lucrează – NEETS (Not in Employment, Education or Training).

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, în total, prin aceste proiecte urmează să fie sprijiniţi peste 22.500 de tineri.

Apelul de proiecte s-a deschis pe 3 noiembrie, iar planurile de finanţare pot fi depuse de solicitanţi până la data de 31 decembrie 2021.

„Mă bucur că demarăm această linie de finanţare prin care putem oferi şanse altor peste 22.500 de tineri să-şi croiască un drum profesional, şansă pe care nu au avut-o până acum. Alţi circa 60.000 vor beneficia de activităţi similare, prin cele peste 90 de contracte de finanţare pe care le-am semnat în septembrie. Toate aceste demersuri finanţate din Programul Capital Uman vor avea efecte pozitive în viaţa acestor tineri, iar schimbarea în bine este cel mai important rezultat”, a spus secretarul de stat MIPE Csilla Hegedus.

Apelul are un buget total de 92 milioane euro, din care două milioane de euro dedicate teritoriului ITI Delta Dunării.

Valoarea maximă a unui proiect se ridică la un milion de euro, iar durata maximă de implementare este de 18 luni.

„Prin aceste proiecte, tinerii vor putea beneficia de următoarele tipuri de sprijin: cursuri de iniţiere, calificare, recalificare, perfecţionare sau specializare; cursuri de formare profesională recunoscute la nivel de întreprindere; sprijin şi orientare profesională pentru a-şi găsi un loc de muncă; subvenţii (micro-granturi) pentru înfiinţarea de noi afaceri, inclusiv sprijin post-înfiinţare afacere. Acordarea subvenţiei (micro-grant) va fi condiţionată de înfiinţarea firmei (costurile aferente înfiinţării companiei vor fi acoperite prin proiect). Finanţarea va fi de maxim 25.000 euro pentru o afacere creată de tineri NEETs”, se menţionează în comunicat.

Ministerul de resort estimează că, în total, ar urma să fie finanţate peste 800 de afaceri, echivalentul a minimum nouă afaceri pe fiecare proiect realizat.

Beneficiarii eligibili pentru acest nou apel sunt: furnizori autorizaţi de formare profesională a adulţilor; furnizori acreditaţi de servicii specializate pentru stimularea ocupării; centre autorizate de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale obţinute pe alte căi decât cele formale; organizaţii sindicale – persoane juridice de drept privat; organizaţii patronale – persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial; ONG-uri; organizaţii de tineret, legal constituite; Camere de Comerţ şi Industrie, persoane juridice de utilitate publică, fără scop patrimonial; SPO (inclusiv unităţile cu personalitate juridică din subordinea sa); Ministerul Tineretului şi Sportului şi instituţiile subordonate/în coordonare; asociaţii de întreprinderi.

Proiectele vor fi implementate în regiunile Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud Muntenia şi Centru.

De proiectele implementate vor beneficia exclusiv tineri NEETS şomeri, cu accent pe cei din mediul rural şi pe cei aparţinând minorităţii romă, cu vârsta între 16 – 29 ani, cu domiciliul sau reşedinţa într-una dintre regiunile de dezvoltare eligibile, înregistraţi şi profilaţi în prealabil de Serviciul public de ocupare – SPO (ANOFM prin unităţile cu personalitate juridică din subordinea sa aflate în regiunile de dezvoltare eligibile).

Grupul-ţintă minim pentru un proiect este format din 250 tineri Neets. Ghidul solicitantului poate fi consultat pe pagina de Internet a MIPE.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015