Conecteaza-te cu noi

Avatar

Publicat

pe

Marcăm azi Ziua Minorităţilor Naţionale, o dată reper pentru toate minorităţile etnice din toate statele lumii, zi care este celebrată şi la nivelul întregii comunităţi internaţionale în fiecare an, la 18 decembrie – urmare a adoptării de către Adunarea Generală a ONU a Declaraţiei cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase (47/135) în 18 decembrie 1992! Iată că au trecut 16 ani de când statul român a recunoscut rolul minorităţilor etnice în edificarea unei societăţi multiculturale şi tolerante şi a decis – prin hotărâre de guvern – ca ziua de 18 decembrie să fie declarată Ziua Minorităţilor Naţionale din România.

Statul român, alături de alte state membre ale O.N.U., a recunoscut importanţa acestei declaraţii – care oferă o recunoaştere internaţională a drepturilor minorităţilor şi a multiculturalismului, cu tot ceea ce reprezintă acesta – pluralism, diversitate şi identitate culturală.

Se ştie că, în ţara noastră, sunt recunoscute oficial 19 minorităţi naţionale, fiecare cu particularităţile sale culturale, lingvistice şi religioase: romi, maghiari, germani, ucraineni, ruşi-lipoveni, ruteni, evrei, turci, tătari, armeni, bulgari, sârbi, croaţi, cehi, slovaci, macedoneni, polonezi, greci, albanezi.

În calitatea mea de preşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, cât şi de preşedinte al Partidei Romilor Pro-Europa – folosesc acest prilej pentru a adresa compatrioţilor mei – aparţinând tuturor minorităţilor naţionale din România şi mai cu seamă romilor mei – cele mai bune gânduri, convins fiind că, din 1990 încoace, s-au înregistrat progrese în respectarea drepturilor omului şi minorităţilor naţionale în România, acestea fiind premisa unui viitor comun mai bun.

Faptul că ne-am născut toţi pe acest pământ binecuvântat al României, că suntem cu toţii cetăţeni români, egali în drepturi, fiind toţi – fără deosebire de etnie“fiii” aceluiaşi Dumnezeu, ne îndreptăţeşte pe noi, romii – etnia “tradiţional” marginalizată – să milităm, şi în continuare, pentru şanse egale cu cetăţenii români majoritari, pentru eradicarea prejudecăţilor şi “etichetelor” rasiste de orice fel.

Doresc, în încheiere să adresez tuturor cetăţenilor aparţinând minorităţilor din România de ziua lor, precum şi celor majoritari : “Sărbători fericite, multă sănătate, bunăstare şi convieţuire paşnică!

Continuați să citiți
Clic pentru a comenta