Social
Oamenii muncesc mai mult atunci când lucrează de acasă

Published
2 luni agoon

37% dintre respondenţii unui studiu care au experimentat şi munca de la birou şi munca de acasă spun că lucrează mai mult, ca timp alocat, atunci când muncesc de acasă, pentru că apar spontan mai multe activităţi, vor să demonstreze că pot lucra eficient sau întrerup lucrul pentru activităţi casnice.
„Oamenii muncesc mai mult atunci când lucrează de acasă. 37% dintre respondenţii care au experimentat şi munca de la birou şi munca de la domiciliu/ regimul telemuncă spun că lucrează mai mult, ca timp alocat, atunci când muncesc de acasă. 35% spun că nu au observat un tipar sau lucrează la fel de mult în ambele situaţii, iar cei mai puţini, 28%, sunt de părere că muncesc mai mult de la birou. Principalele motive ale unui program de muncă prelungit de acasă sunt: apar spontan mai multe activităţi ce trebuie rezolvate – 47%; vor să demonstreze că pot lucra eficient, sau chiar mai eficient, şi de acasă – 42%; preferă să nu se întrerupă din ritmul de muncă/ concentrare – 38%; întreruperi datorate membrilor familiei sau activităţilor casnice – 30%”, potrivit unui comunicat al agenţiei de cercetare de piaţă Wisemetry Research, realizatorul studiului.
Femeile se regăsesc în mai mare măsură în situaţia de a munci mai mult atunci când lucrează în regim telemuncă. Mai mult de atât, în rândul celor care se întrerup de la sarcinile de lucru pentru a se ocupa de activităţi domestice 78% sunt femei şi doar 22% sunt bărbaţi.
Întreruperile din timpul zilei pot impacta în mod real timpul alocat lucrului, prin fragmentarea fluxului de concentrare, sau pot genera percepţia că s-a muncit mai mult prin prisma faptului că duc la epuizare mentală şi la un efort sporit/ ritm alert de activitate pe parcursul zilei.
„În comparaţie cu munca de la birou, telemunca încurajează gândirea creativă, dar pentru unii angajaţi poate întreţine stări de anxietate şi poate îngreuna comunicarea între colegi. Peste o treime dintre respondenţi consideră că sunt mai creativi atunci când muncesc de acasă, în timp ce un sfert apreciază că munca de la birou îi ajută să fie mai creativi. În plus, munca de acasă pare să încurajeze şi adoptarea unor obiceiuri de viaţă sănătoase, precum luarea mesei de prânz şi desfăşurarea activităţilor fizice/ sportive”, se precizează în comunicatul citat.
Pe de altă parte, 31% dintre angajaţi consideră că au stări de anxietate mai frecvente atunci când lucrează de acasă, comparativ cu 25% care se simt mai anxioşi atunci când muncesc de la birou.
Majoritatea sunt de părere că munca de la birou facilitează comunicarea între colegi: peste 50% dintre respondenţi comunică mai bine cu echipa atunci când lucrează de la birou, în timp ce mai mult de o treime consideră că pierd controlul asupra a ceea ce fac ceilalţi din echipă atunci când lucrează de acasă.
Telemunca are plusuri şi minusuri: poate spori nivelul de satisfacţie faţă de muncă, dar în acelaşi timp oamenii se pot confrunta cu sentimente de alienare în lipsa interacţiunii fizice cu ceilalţi şi dificultăţi în separarea vieţii personale de cea profesională.
În primul rând trebuie menţionat că telemunca este o opţiune mai degrabă pentru anumite categorii de angajaţi, vorbim despre acei muncitori denumiţi white-collars (gulere albe), subliniază comunicatul.
„Printre avantajele telemuncii putem enumera şi flexibilitatea, oamenii îşi pot ajusta programul de lucru la propriile lor nevoi şi responsabilităţi/ circumstanţe personale, iar o astfel de personalizare poate spori satisfacţia resimţită faţă de muncă. Teoria schimbului social spune că un angajat mai satisfăcut de locul său de muncă va lucra mai eficient şi va depune voluntar mai mult efort pentru a-şi demonstra utilitatea. Faptul că 42% se străduiesc să demonstreze că lucrează eficient şi de acasă este un indiciu că oamenii vor să beneficieze în continuare de această flexibilitate – regim mixt de lucru, însă suplimentarea timpului alocat muncii este un semnal de alarmă pentru departamentele de HR, care ar trebui să monitorizeze atent bunăstarea angajaţilor în această perioadă şi să organizeze sesiuni online de team building pentru a menţine coeziunea echipei”, a explicat Tania Chilin, sociolog şi consultant la Wisemetry Research.
Studiul a fost realizat online pe un eşantion de 1.000 respondenţi. Dintre aceştia, 592 sunt activi în câmpul muncii şi au experimentat şi munca de la birou, şi telemunca/ lucrul de la domiciliu. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia utilizatoare de internet din punct de vedere al distribuţiei pe sexe, grupe de vârstă şi regiuni geografice, iar eroarea maximă de eşantionare este de ą3,1%.
Studiul desfăşurat în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie 2020 de agenţia de cercetare de piaţă Wisemetry Research a avut ca scop informarea publicului cu privire la provocările apărute în contextul restricţiilor de mobilitate impuse ca măsură de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
Similare
Articole recente
- Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Capitalei ar putea decide, la finalul săptămânii, relaxarea măsurilor anti-COVID
- Persoanele cu dizabilităţi, persoanele fără adăpost şi noi categorii de angajaţi – introduse în etapa a II-a de vaccinare
- ANRE a aprobat ordinul prin care consumatorii beneficiază de cel mai bun preţ al furnizorului lor
- GCS: 2.878 de cazuri noi de COVID-19. Teste efectuate în ultimele 24 de ore – 30.000
- Harghita: Peste jumătate din romii cazaţi în sala de sport din Miercurea Ciuc au revenit în comunitate

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Capitalei ar putea decide, la finalul săptămânii, relaxarea măsurilor anti-COVID

Persoanele cu dizabilităţi, persoanele fără adăpost şi noi categorii de angajaţi – introduse în etapa a II-a de vaccinare

ANRE a aprobat ordinul prin care consumatorii beneficiază de cel mai bun preţ al furnizorului lor

GCS: 2.878 de cazuri noi de COVID-19. Teste efectuate în ultimele 24 de ore – 30.000

Harghita: Peste jumătate din romii cazaţi în sala de sport din Miercurea Ciuc au revenit în comunitate

Recomandările scrise vizând apartenenţa la etnia romă pentru anul şcolar 2021 – 2022 se eliberează până pe 29 ianuarie!

Deputatul minorităţii rome Cătălin Zamfir Manea este alături de romii rămași fără case în urma incendiului din Miercurea Ciuc

Legea privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, promulgată

FRDS: Nouă rundă de finanţare în cadrul apelului de proiecte „Creşterea incluziunii şi abilitarea romilor”
