Connect with us

Social

Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani au dificultăţi la angajare

Published

on

 Discriminarea la angajare pe criterii de vârstă, precum discriminarea în general, reprezintă o realitate des întâlnită în piaţa muncii din România, potrivit unui comunicat al iniţiativei Angajez 45+.

La fel şi dificultatea angajatorilor de a atrage angajaţi cu adevărat competenţi, care se pot adapta uşor sau care sunt deschişi la noile contexte generate de globalizare/digitalizare. Un astfel de dezechilibru afectează întreaga societate iar falia apărută între cele două straturi principale ale pieţei muncii este responsabilă pentru reale conflicte de natură personală, profesională şi organizaţională.

Vreme de doi ani, Angajez 45+ a funcţionat ca o platformă civică pentru vocile tuturor actorilor din piaţa muncii din România, a derulat activităţi strategice de promovare a incluziunii şi de combatere a discriminării candidaţilor, pe criterii de vârstă, a monitorizat şi analizat comportamentele şi practicile din piaţă şi a concluzionat această activitate sub forma unui raport detaliat.

„Discriminarea de vârstă este un fenomen vizibil nu numai în România, ci şi în restul Europei. Şi, dacă până acum câţiva ani, cele mai active campanii de comunicare ţinteau egalitatea de şanse prin combaterea discriminării de sex, religie, rasă s.a.m.d., acum subiectul vârstei este cel de actualitate. Sperăm că prin acest prim proiect care adresează anomaliile pieţei locale, Angajez 45+, să creăm schimbare prin aducerea împreună la aceeaşi masă de discuţii a cât mai multor decidenţi”, a afirmat Alina Anghel, cofondator Angajez 45+.

Raportul realizat la începutul acestui an de către echipa de voluntari ai campaniei naţionale Angajez 45+ prezintă informaţii complexe şi date statistice despre discriminarea la angajare pe criterii de vârstă, precum şi perspective ale angajatorilor, agenţiilor de recrutare, platformelor de recrutare, candidaţilor şi profesioniştilor direct implicaţi în implementarea proiectului.

Calităţile dorite la un angajat 40+, numărul de interviuri susţinute pentru obţinerea unui loc de muncă, deschiderea pentru dobândirea de noi competenţe, progresul şi regresul profesional, motivele neaccesării beneficiilor fiscale şi multe alte subiecte de interes public sunt însoţite în acest raport, de cifre şi procente ce ne ajută să facem înţeleasă cu mai mare uşurinţă dimensiunea concretă a acestor fenomene agresive şi progresive de discriminare şi fracturare cu care ne confruntăm la nivel de ţară.

„Din 2019 şi până în prezent, periodic am organizat întâlniri cu manageri de resurse umane şi cu business-managers pentru a explora interesul lor faţă de Campania Angajez 45+ şi faţă de beneficiile incluziunii. În peste 60 de întâlniri cu companii din Bucureşti şi din ţară, am primit, de regulă, răspunsuri asiguratorii de genul: „în compania noastră nu există această problemă, firma are un bun mix de generaţii şi este deschisă pentru oricine aplică”. Realitatea şi percepţia asupra ei sunt însă două lucruri care nu se suprapun complet, iar prezenţa discriminărilor la angajare pe motive de vârstă ne-a determinat să aprofundăm cunoaşterea şi descoperirea angajatorilor care dovedesc că au intrat în secolul XXI”, a spus, la rândul său, Rodica Obancea, cofondator Angajez 45+.

Angajez 45+ a fost lansat în toamna anului 2018, ca proiect marca Great HRs, la iniţiativa cofondatoarelor Rodica Obancea, master Certified Coach & Co-Founder Great HRs, Viitorul Meu şi Alina Anghel, Owner The Basics Agency & Co-Founder Great HRs, Restart Camp, MMI Romania, ca un manifest de combatere a crizei forţei de muncă şi a discriminării pe criterii de vârstă, la angajare.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015