Connect with us

Educatie

Prelungirea perioadei în care pot fi eliberate recomandările  de apartenență etnică a elevilor romi din clasele a VIII-a

Published

on

Deputatul minorității rome în Parlamentul României,  Cătălin Zamfir Manea a solicitat Ministrului Educației prelungirea perioadei în  care pot fi eliberate recomandările  de apartenență etnică a elevilor romi din clasele a VIII-a.

Iată în continuare mesajul postat de către Cătălin Zamfir Manea pe pagina sa de Facebook:

„Dragi prieteni și parinti,

Săptămâna aceasta am discutat cu ministrul educației naționale, Sorin Cîmpeanu despre prelungirea perioadei în care pot fi eliberate recomandări elevilor romi din clasa a VIII-a. Luni, 18 ianuarie 2021, i-am transmis domnului ministru o adresa în care am motivat prelungirea perioadei pentru eliberarea recomandărilor.

După cum bine știți, în OMEC 5457/2020, prin care a fost stabilit calendarul admiterii în învățământul liceal și profesional de stat, pentru anul școlar 2021-2022, data limită până la care elevii romi pot solicita recomandări, este 29 ianuarie 2021. Teoretic, elevii romi mai au doar 9 zile la dispozitie. Așa cum am semnalat și în adresa oficială transmisă MEC, este pentru prima data în ultimii 15 ani, când avem într-un act normativ o astfel de condiționare. Ca sa fiu si mai clar, în anii anteriori recomandările puteau fi eliberate până la jumătatea lunii iunie, cu câteva zile înainte de sustinerea examenelor de evaluare naționala. Această limitare, pe lângă faptul că este una fără nicio logică, ținând cont de faptul că oferta educațională cu locurile distincte alocate elevilor romi în licee și în școlile profesionale nu a fost încă elaborată și publicată, reprezintă din punctul meu de vedere o gravă încălcare a măsurilor afirmative din domeniul educației destinate elevilor aparținând minorității rome.

Mai mult, subliniez faptul că datorită restricțiilor din această perioadă, cei mai mulți dintre părinții elevilor romi nu au primit informații minimale despre admiterea pe locurile distincte și implicit, nu au putut intra în posesia recomandărilor care să le garanteze dreptul de a accesa și de a ocupa efectiv locurile din învățământul preuniversitar.

În urma discuțiilor telefonice pe care le-am avut cu domnul ministru, acesta m-a asigurat că în cel mai scurt timp va analiza problema semnalată și va dispune prelungirea perioadei în care vor putea fi eliberate recomandări elevilor romi din clasele a VIII-a.

În ceea ce privește învățământul superior, vă informez că am transmis MEC o adresă prin care am solicitat suplimentarea numărului de locuri acordate studenților romi de la 395, câte ne-au fost alocate anul trecut, la 710 locuri pentru acest an. În respectiva adresă am solicitat ca toate universitățile din țară să aibă în oferta de școlarizare cel puțin 2 locuri pentru romi la fiecare facultate / domeniu de formare.
Pe această cale doresc să-i mulțumesc domnului ministru Sorin Cîmpeanu pentru deschidere și implicare în zona învățământului pentru minorități.

Vă țin la curent cu modificările ce vor apărea.”

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990Copyright © 2015