Connect with us

Eveniment

Premiile Galei de Excelenta a Romilor, acordate de demnitari romani

De Ziua Minoritatilor Nationale, Agentia pentru Romi si Partida Romilor „Pro-Europa” au organizat Gala de Excelenta, in cadrul careia au fost acordate 16 premii. Evenimentul, aflat la cea de-a 7-a editie, a beneficiat de sprijinul artistic al lui Madalin Voicu si Damian Draghici. In cadrul Galei de Excelenta au fost premiate performantele realizate in acest an de membrii comunitatii rome, in diverse domenii: sanatate, educatie, sport, cultura. Evenimentul a cuprins momente de mare virtuozitate sustinute de artisti romi, evrei sau unguri.
18 decembrie a devenit Ziua Minoritatilor Nationale din Romania, dupa ce in 1992, Adunarea Generala ONU a adoptat Declaratia cu privire la drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, etnice, lingvistice si religioase.
Mai multe state, intre care si Romania, au recunoscut astfel importanta garantarii acestor drepturi. Politicile Romaniei sunt recunoscute la nivel international drept model in materie de protectie a minoritatilor.

Orchestra lui Damian Draghici, la finalul Galei de Excelenta a Romilor
Cea de-a saptea editie a Galei de Excelenta a Romilor a avut loc pe 18 decembrie, de Ziua Internationala a Minoritatilor Nationale. Premiile corespund domeniilor sanatate, educatie, sport si cultura si au fost acordate, printre altii, de Ministrul Muncii, Mariana Campeanu si Ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu.

De Ziua Internationala a Minoritatilor Nationale, Ministerul Culturii a desfasurat, cu sprijinul politicienilor si muzicienilor Madalin Voicu si Damian Draghici, Gala de Excelenta a Romilor 2013, o serbare a celor mai de seama reprezentanti ai minoritatilor de pe teritoriul Romaniei. S-au acordat premii in domeniul culturii, sanatatii, educatiei si sportului.

Printre personalitatile care au inmanat premiile s-au numarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu, senatorul Ecaterina Andronescu, ministrul Invatamantului, Remus Pricopie, politiciana Gabriela Vranceanu-Firea, ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu, ministrul Fondurilor Europene in Guvernul Romaniei, Eugen Teodorovici si politicianul Varujan Vosganian.

Acordarea premiilor a alternat cu momente artistice sustinute de minoritati – dans turco-tatar, maghiar si concerte de muzica evreiasca si flamenco. Gala s-a incheiat cu un spectacol al numeroasei orchestre a lui Damian Draghici.

Damian Draghici, unul dintre sustinatorii evenimentului, a punctat importanta acestei Gale. „Este nevoie sa ne identificam cu cine suntem la nivel cultural si sa ne asumam identitatea. Sunt multi oameni care au refuzat ca sunt romi, au refuzat sa participe la eveniment fiindca sunt romi. Mi-a parut rau de ei, pentru ca n-au ajuns la nivelul de constiinta unde sa accepte cine sunt. Am avut o seara plina de bucurie, am vazut artisti talentati, proiecte implementate cu succes, oameni adevarati. Gala are scopul de a solidariza indivizii, fiindca in aceasta seara nimeni nu s-a simtit tigan, roman, evreu, turc. Toti ne-am simtit unul si acelasi”, a declarat parlamentarul.

Gala de Excelenta a Romilor, editia a saptea

Premiile Galei de Excelenta a Romilor, in ordinea acordarii lor:

Ministrul Mariana Campeanu a inmanat premiul pentru sectiunea Proiecte Speciale organizatiei Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei pentru implementarea cu succes a programului de burse academice „Profesionisti romi in domeniul medical”, cu rezultate remarcabile.

La sectiunea Sport si Tineret, ministrul Nicolae Banicioiu i-a inmanat premiul tanarului violonist Mircea Dumitrescu, in varsta de 15 ani.

Remus Pricopie a inmanat doua premii: pentru programul „Fiecare copil in gradinita” / Asociatia OvidiuRo, doamnelor Leslie Hawke si Maria Gheorghiu; lui Ninel Petrache pentru Scoala de teatru RomActor – un proiect educational voluntar si gratuit, initiat in colaborare cu ActiveWatch. RomActor promoveaza teatrul in randul elevilor de etnie roma, dezvoltand potentialul artistic al acestora.

La sectiunea Initiative Europene, ministrul Eugen Teodorovici a recompensat programul Ro-Med, implementat in parteneriat cu Consiliul Europei / Comisia Europeana – organizatie reprezentata de Aurora Alincai si Programul Mediatorii Sanitari – organizatia SASTIPEN / Presedinte Daniel Radulescu.

Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a inmanat premiile sectiunii Diversitate Culturala lui Mihaly Gabor – Gaborul care face arta din tabla si Ronei Hartner, pentru promovarea culturii rome.

La sectiunea Film/TV, senatorul si fostul om de televiziune Gabriela Vranceanu-Firea a inmanat doua premii: emisiunii TV de la Prima TV „Si eu m-am nascut in Romania” – emisiunea care prezinta romii dincolo de controverse. Modele de succes, povesti extraordinare, traditii recunoscute, muzica si invitati ne-romi care muta accentul pe valorile romilor, filmul documentar „Romane Rodimata” – „Povestea lingurii”, care prezinta neamul de romi al rudarilor, punand accent pe relatia dintre mestesugul prelucrarii lemnului moale, practicat astazi doar de cei mai batrani membri ai comunitatii si identitate. In paralel, pelicula urmareste povestea lui „Nea Dobrin”, un lingurar in varsta de 65 de ani din Ciocani, judetul Vaslui, care reanvie mestesugul in comunitatea sa.

Senatorul Gabriela Cretu si Varujan Vosganian a inmanat premiile sectiunii Diversitate Culturala catre trei persoane: Nevzat Yusuf Sarighiol – poet, etnograf, cadru didactic universitar, minoritatea turco-tatara; Ebru Iuruc – pentru continuarea traditiilor culturale ale minoritatii turco-tatare din Romania, iar la categoria Tineri Politicieni – Antal Lorant, din Organizatia de tineret din zona Odorhei (UIET) , judetul Harghita, UDMR.

La Sectiunea de Excelenta, ambasadorul Israelului in Romania, Dan Ben Eliezer, a inmanat premiul lui Jose Iacobescu, presedintele B’nai B’rith Romania.

Cel din urma premiu i-a fost acordat lui Florin Niculescu pentru intreaga cariera, de catre deputatul Madalin Voicu.

Continue Reading
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Tendință