Connect with us

La zi

Primaria a demolat LOCUINTELE in care traiau 100 de persoane

Published

on

Cei peste 100 de locuitori ai cartierului de romi din Eforie Sud, dintre care 55 sunt copii, traiesc de doua zile sub cerul liber, in frig si ploaie, dupa ce casele in care locuiau au fost distruse de buldozere, in prezenta autoritatilor locale si a mascatilor. Cazul lor a ajuns in atentia Agentiei Nationale a Romilor si a Consiliului National de Combatere a Discriminarii.
Desi mai multi locatari ai cartierului de romi, sprijiniti de Partida Romilor, obtinusera in instanta suspendarea demolarii au fost treziti de zgomotul buldozerelor si de 80 de mascati care urlau,” evacuareeea!”. In fruntea lor era viceprimarul orasului Eforie, Robert Serban care i-ar fi avertizat,” daca nu iesiti, va omoram aici”. In mai putin de o ora, toate cele 22 case si baraci au fost facute una cu pamantul. „Cand au aparut reprezentantii Partidei Romilor cu decizia tribunalului, atat politia cat si mascatii au fugit ca potarnichile, s-au imprastiat dar era prea tarziu, ne-au distrus mai ceva ca pe vremea lui Stalin” povesteste Memet Bairam. Oamenii spun ca locuiesc in cartier, tigani romani si turci, de peste 50 de ani, aici s-au nascut, au crescut si li s-au eliberat buletine de identitate pe doua adrese, strada Agricola nr 2 si Alexandru Ioan Cuza nr 2. „Acum vicele nu ne mai recunoaste buletinele, cat au fost in campania electorala le recunosteau si in baza lor, am votat” spune Memet Ramazan. Nu au unde sa plece si-au improvizat niste adaposturi acoperite cu paturi si celofan dar care nu-i protejeaza de ploaia torentiala si de frigul patrunzator de peste noapte desi au aprins focuri din cateva vreascuri. Desi aveau mutatie la cele doua adrese, nu aveau autorizatii de constructie. Sumna Memet, care are 8 nepoti, nu stie carte dar spune ca „de cate ori am cerut autorizatie cei de la primarie ne-au spus ca, inainte de razboi, asta a fost terenul armatei si vom fi rezolvati cand se lamuresc si militarii, dar avem buletine, avem acte care arata ca ne-am platit impozitele, apa si curentul”. Inainte de emiterea dispozitiei de primar, care invoca incalcarea legii 50 a constructiilor, oamenii s-au dus la primarie sa discute cu vicele, primarul nu s-a bagat. „Le-am aratat actele oamenilor si am cerut o amanare pentru ca avem multe probleme, copii la scoala, copii bolnavi de TBC si hepatita, femei gravide in 8 luni, el nu si nu, ca aici se va construi un drum de acces pentru un cartier de locuinte sociale, nu pentru noi. Am inteles dar daca demolati, ce faceti cu atatea suflete care sunt cetateni ai orasului?” explica Viorica Constantin. Pusi in fata faptului implinit, ignorati de toate autoritatile, oamenii spun ca „nu avem pe nimeni, macar pentru copii si femei sa ne fi dat niste corturi, o incapere, ca ploua pe ei, nu mai rezistam, numai avem putere, suntem si noi oameni, nu sobolani, pana si cainii au adaposturi dar vicele ne-a zis, valea, dispareti dracului de aici tigani nenorociti”.

„E un abuz, sunt cetateni ai orasului Eforie si primaria este responsabila pentru siguranta romilor evacuati”
Conducerea Partidei Romilor Constanta alearga disperata sa gaseasca o solutie pentru adapostirea romilor din Eforie. Presedintele Petrica Dumitru a luat legatura cu Agentia Nationala a Romilor, cu Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, cu prefectura si toti parlamentarii de Constanta. Arata buletinele de identitate a 22 de romi cu adresa in cartier, localnici care au cate 3-4 copii sub 14 ani. „Sunt cetateni ai orasului Eforie si conform Constitutiei, primaria ar fi trebuit sa gaseasca pentru ei o solutie umana si fireasca, noi am cerut un ragaz pentru demolare, pana in primavara, dar nici nu au, conform legii asistentei sociale, un plan de serviciu, un plan de masuri pentru asigurarea sigurantei oamenilor din cartier, nu au facut niciodata o ancheta sociala in cartier, v-ati facut ambitia si i-ati demolat, ce faceti acum cu ei?” spune Petrica Dumitru. El invoca rezolutia CEDO, insusita de guvernul Romaniei, conform careia, orice evacuare fortata este ilegala. Liderul Partidei Romilor, ales recent pe functie, spune ca „adevaratul pericol acum apare, s-a creat deja precedentul care va afecta romii din toata tara, in 1990 cand statul roman s-a ocupat de toate actele de proprietate, a uitat de romi si in acest fel, primarii care invoca descentralizarea, vor evacua toti romii pentru a obtine niste suprafete imobiliare disponibile”. Partida Romilor Constanta este decisa sa bata la toate usile de la judet si din capitala pentru a gasi solutii de adapostire, in corturi sau containere pentru romii din Eforie „evacuati abuziv, fortat si ilegal”.
Primarul Ovidiu Brailoiu- „De vina e politia ca le-a facut romilor buletine”
Viceprimarul orasului Eforie, Robert Serban, spune insa ca dreptatea e de partea lui, „legea 50 a constructiilor imi impune sa iau masuri fara sa anunt pe nimeni”. El nu ar fi demolat cartierul ci ar fi „dezafectat” zona de focarul de infectie creat de romi. Plus ca multi dintre romi s-ar ocupa cu furtisaguri si cu afaceri cu fier vechi. „Ca sa numai vorbim ca vara se inmultesc, numarul lor se dubleaza cu rudele care vin din tara, la cersit sau vand porumb fiert pe plaja. Sa se duca de unde au venit, din Bacau, Tecuci, Medgidia, Bucuresti, fac tam tam pentru nimic, vin cu gura mare, stiu doar sa faca scandal in timp ce liderii lor nu au facut nimic pentru ei in ultimii ani” comenteaza viceprimarul Robert Serban. Primaria Eforie ar fi primit nenumarate reclamatii din partea vecinilor „disperati” de romi. Liderul Partidei Romilor, Petrica Dumitru, il contrazice spunad ca „acei vecini vin acum si le aduc de mancare romilor ramasi fara adaport”. Primarul Ovidiu Brailoiu sustine la randul lui ca doar o parte dintre romi detine buletine de identitate cu adresa in cartier „Acolo era, pe vremuri, o tabara de romi, cine le-a facut buletinele, nu cumva politistii detasati de la Evidenta Populatiei de la judet?”. Primaria Eforie ar fi fost amendata de Garda de Mediu pentru „mizeria” din cartierul romilor. Nici primarul si nici viceprimarul orasului Eforie, desi admit ca romii locuiesc in cartier de zeci de ani, nu au stiut sa spuna unde vor locui in perioada urmatoare cei care aveau adresa pe buletinul de identitate.

 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015