Connect with us

La zi

Primul caz de coronavirus din România, în Gorj

Bărbatul din Gorj confirmat cu coronavirus este în stare bună, nu manifestă simptome

Published

on

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat că primul caz din România confirmat de infectare cu coronavirusul Covid-19 este un bărbat dintr-o localitate din judeţul Gorj, care a intrat în legătură cu cetăţeanul italian din Rimini venit în zonă în perioada 18-22 februarie, starea acestuia fiind bună, fără a prezenta simptome.

„Suntem, din păcate, în măsură să vă anunţăm că în urma testării făcute persoanelor din judeţul Gorj, care au intrat în legătură cu cetăţeanul italian din Rimini, avem primul caz confirmat de infectare cu Covid -19 pe teritoriul României. Bărbatul este dintr-o localitate din judeţul Gorj. Imediat după ce va ajunge la Bucureşti, va intra pe schema de tratament şi sperăm într-o evoluţie pozitivă. Starea bărbatului este bună, nu manifestă simptome şi nu trebuie să ne alarmăm. Este vorba despre o persoană total asimptomatică. Avem în lucru încă 33 de teste din acea zonă, şi vom comunica rezultatele imediat ce va fi posibil”, a declarat Victor Costache, într-o conferinţă extraordinară de presă susţinută la sediul MAI.

De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), a declarat că bărbatul respectiv, care nu prezintă tuse sau febră, va fi preluat în cursul acestei seri de un echipaj al ISU Dolj, dotat cu izoletă, şi va fi adus la Spitalul de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ din Bucureşti.

Potrivit lui Arafat, familia bărbatului din Gorj confirmat cu virusul este formată din 7 persoane, care acum au intrat în izolare. El a subliniat că nu va fi indicată localitatea unde îşi are domiciliul bărbatul respectiv, pentru că nu „este corect” aşa.

Ministrul Costache a mai arătat că autorităţile desfăşoară o anchetă epidemiologică pentru a identifica toate persoanele cu care bărbatul confirmat cu Covid-19 a intrat în contact în ultimele zile.

Potrivit ministrului Sănătăţii, bărbatul confirmat cu coronavirus a fost contact direct cu italianul, urmând ca la spital să i se repete testarea în zilele următoare. De asemenea, cele şapte persoane care au stat în casă cu bolnavul vor fi supuse din nou testelor.

„Din câte ştim, această persoană a fost în contact direct cu italianul, a fost la vânătoare şi de două zile este ţinut la domiciliu. La Matei Balş, se va repeta testarea în zilele următoare şi vom repeta testarea la cele şapte persoane care au stat în casă cu bolnavul. Este transportat în condiţii de maximă siguranţă şi va fi spitalizat în unitatea cea mai sigură de pe teritoriul României”, a declarat Costache.

Ministrul a adăugat că există şi o parte pozitivă, aceea că a fost identificat pacientul „zero” şi faptul că cei cu care a intrat în contact sunt în mediu rural şi nu într-o aglomerare urbană.

„Ca parte pozitivă, avem identificat pacientul zero, testăm toţi contacţii lui şi am identificat un bolnav. Este într-un mediu rural, nu într-o aglomerare urbană, putem să luăm măsuri eficiente”, a subliniat ministrul.

În context, secretarul de stat Raed Arafat a subliniat că nu e vorba de epidemie, ci „vorbim de un singur caz”.

„Când numărul cazurilor devine mai mare, abordarea se adaptează situaţiei. Nu vrem să dăm informaţii care să ducă către pacient. Mesajul direct este acela că virusul se transmite pe calea aerului, dar trebuie să stai la o distanţă apropiată timp de 15 minute”, a menţionat Arafat.

Atât secretarul de stat DSU, cât şi ministrul Costache au subliniat că toate cele şapte persoane, rude ale acestui bărbat, au fost testate, rezultatele fiind negative.

„Toate şapte, conform informaţiilor pe care le avem la acest moment, au testat negativ, însă având în vedere că persoana care a fost testată pozitiv a stat acolo şi este un contact direct, toate cele 7 persoane vor rămâne la domiciliu, în izolare, sub pază, li se vor asigura absolut toate nevoile, dar nu vor putea pleca din casă. Vor rămâne în casă în carantină cel puţin 14 zile, după care vor fi testaţi pentru a se stabili dacă este vreunul pozitiv. În cazul în care la unul din cei şapte apar simptome în perioada celor 14 zile, atunci persoana respectivă se testează, dacă este pozitivă, atunci este transportată la spital (…) Ei sunt carantinaţi, asta înseamnă că nu trebuie să aibă nicio formă de contact, decât cu persoane protejate. Când vine Direcţia Sanitară acolo să îi vadă, vor intra acolo cu echipament de protecţie complet”, a afirmat Raed Arafat.

El a adăugat că vecinii din localitatea respectivă din judeţul Gorj trebuie să înţeleagă că aceste şapte persoane, fiind izolate în casă, „nu au cum să îi afecteze şi să îi pună în pericol”.

„Deja un număr important de persoane din acea localitate au fost testate şi au ieşit negativ, la fel şi cei şapte membri ai familiei au ieşit negativ, deci nu ne aşteptăm să fie o evoluţie dramatică, dar suntem pregătiţi pentru orice scenariu (…) Ce trebuie reţinut este că la nivel mondial sunt zeci de mii de oameni care s-au vindecat de această boală, iar alţii sunt asimptomatici şi au o evoluţie uşoară a bolii. Sperăm că aşa va fi şi cazul nostru, din Gorj”, a concluzionat ministrul Sănătăţii, Victor Costache.

În această dimineaţă bărbatul din Gorj, depistat pozitiv cu virusul COVID-19, a ajuns la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti.

Potrivit unei informări oficiale, transportul s-a desfăşurat în condiţii normale pentru astfel de situaţii şi nu a reprezentat niciun pericol pentru pacient, personalul medical sau alte persoane.

„Bărbatul care a contractat virusul a fost transportat cu o autospecială SMURD de la ISU Dolj, dotată corespunzător şi având condiţii de izolare totală a pacientului. De asemenea, pe timpul transportului, pacientul a fost asistat, pe lângă personalul medical, de un echipaj specializat în intervenţii de tip CBRN (situaţii de contaminare chimică, biologică, radiologică sau nucleară)”, precizează sursa citată.

Bărbatul va rămâne izolat complet de restul pacienţilor de la Institutul „Matei Balş.

Medicii au stabilit deja o schemă de tratament, iar starea lui este bună, neavând simptome specifice. 

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recente

Denumirea Asociației cetățenilor români aparținând minorității romilor este Partida Romilor “Pro-Europa” , asociație care s-a constituit la data de 19.03.1990 și a dobândit personalitate juridică la data de 03.04.1990 prin efectele sentinței civile nr. 1078, înregistrată în Registrul Persoanelor Juridice al Judecătoriei Sectorului 1 București sub nr.1111/03.04.1990 Copyright © 2015